Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Gastrocentrum pod Brezinou v Trenčíne zmodernizujú za päť miliónov eur

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku kraj ako zriaďovateľ školy pripravoval projekt rekonštrukcie niekoľko rokov.

Trenčín 6. apríla (TASR) – Gastrocentrum pod Brezinou v Trenčíne komplexne zrekonštruujú za päť miliónov eur. Budova školského zariadenia slúži Strednej odbornej škole (SOŠ) obchodu a služieb v Trenčíne ako stredisko praktického vyučovania pre žiakov gastronomických profesií. Po rekonštrukcii v ňom budú vytvorené podmienky na modernú prípravu pokrmov, ktoré zodpovedajú novým trendom v gastronómii a vytvorí sa priestor aj pre zážitkovú gastronómiu.

Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku kraj ako zriaďovateľ školy pripravoval projekt rekonštrukcie niekoľko rokov, zariadenie zrekonštruujú v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

"Finančná čiastka celého projektu, nielen stavebných úprav, ale aj nákupu technologického vybavenia odborných pracovísk a mobiliáru, je v hodnote päť miliónov eur s DPH. Z toho trenčianska župa zo svojho rozpočtu zaplatí viac ako milión eur s DPH, pretože nie všetky výdavky na túto rekonštrukciu a modernizáciu mohli byť oprávnené," priblížil Baška.

Súčasťou komplexnej rekonštrukcie bude zníženie energetickej náročnosti budovy, zateplenie obvodového plášťa, výmena okien, rekonštrukcia kotolne i vybudovanie bezbariérového prístupu novým osobným výťahom.

Modernej budove bude podľa riaditeľky školy Márie Hančinskej zodpovedať aj moderné vybavenie, ktoré žiakom priblíži nové trendy v gastronómii a technológii prípravy pokrmov a zvýši kvalitu odborného vzdelávania.