Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Gastrosegmentu hrozí prepúšťanie, ASG chce zvýšenie pandemickej pomoci

Na snímke prezident Aliancie slovenskej gastronómie Viliam Pavlovský Foto: TASR - Jakub Kotian

Aliancia pripomína, že kým mnohé sektory si situáciu spred roka pripomenuli až vo štvrtok ráno, keď sa naplno prejavil lockdown, gastrosegment už čelí obmedzeniam niekoľko týždňov.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Gastrosektoru hrozí prepúšťanie desiatok tisíc ľudí, môže za to od polnoci platný lockdown a nedostatočné kompenzácie. Aliancia slovenskej gastronómie (ASG) preto volá po opätovnom zapnutí opatrenia 3B zo schémy prvej pomoci a zvýšení pomoci namiesto schémy Prvá pomoc + na Prvú pomoc ++.

Aliancia pripomína, že kým mnohé sektory si situáciu spred roka pripomenuli až vo štvrtok ráno, keď sa naplno prejavil lockdown, gastrosegment už čelí obmedzeniam niekoľko týždňov. "Podľa štatistického úradu po druhej vlne pandémie skončilo v gastre až 40.000 ľudí. Počas tretej vlny ich pravdepodobne skončí ešte viac," poznamenal prezident ASG Viliam Pavlovský.

Svoj predpoklad vysvetľuje tým, že druhá vlna bola sprevádzaná kompenzáciami, vďaka ktorým dokázal sektor aspoň prežiť. "Pomoc, ktorá je zapnutá teraz, však nestačí. Nechápeme, že vláda nevidí, že ak sa nezapnú kompenzácie aspoň v rozsahu z druhej vlny, gastro pôjde ku dnu a desiatky tisíc zamestnancov skončia na úrade práce," povedal Pavlovský.

Podotkol však, že gastro je obmedzované väčšinu času už dva roky a kompenzácie neboli úplne dostatočné ani v jednej z pandemických vĺn. "V tretej vlne sú aj tí, ktorí mali väčšie rezervy na 'horšie časy', naozaj na úplnom dne a totálne zadlžení. Horšia situácia, ako je teraz, tu ešte nebola," dodal Pavlovský.

Gastrosektoru podľa aliancie nepomôže ani zvýšenie pomocnej schémy z Prvej pomoci na Prvú pomoc+, ktorú v stredu (24. 11.) odobril vládny kabinet. Pavlovský vyčíslil, že to reálne znamená, že firma musí na každého zamestnanca v priemere vynaložiť mesačne 278 eur z vlastných zdrojov, pričom z tejto sumy si štát vezme asi 100 eur na odvodoch. "Pri 20 zamestnancoch sa bavíme o sume takmer 6000 eur mesačne. Pýtame sa, odkiaľ má prevádzka, ktorá je nariadením štátu zatvorená, tieto financie vziať?" uzavrel Pavlovský.