Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Gastrosektor privítal návrh na dočasné zníženie DPH

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

O tom, že sa koalícia dohodla na dočasnom znížení sadzby DPH na 10 %, informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Bratislava 2. decembra (TASR) - Gastrosektor víta koaličný návrh na dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na stravovacie služby počas prvých troch mesiacov roka 2023. Zároveň vyzýva všetkých poslancov Národnej rady SR, aby toto opatrenie podporili. Gastrosektor sa totiž nachádza v mimoriadnej kritickej situácii, uviedol v piatok Vladimír Machalík z iniciatívy Stále máme chuť, ktorá združuje 14 zväzov, asociácií a ďalších združení z oblasti gastrosektora.

"Vítame, že sme sa po dlhých takmer troch rokoch výziev dočkali aspoň dočasného zníženia DPH na stravovacie služby. Gastrosektor po pandémii tvrdo zasiahli vojna na Ukrajine, energetická kríza i inflácia a s ňou súvisiaci rast cien potravín," uviedol Machalík. Slovensko je jednou z mála krajín EU, ktorá stále uplatňuje základnú sadzbu DPH na stravovacie služby. So sadzbou 20 % má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastro v EÚ. Zníženú sadzbu DPH na reštauračné služby aplikuje 19 štátov Európskej únie (v rozpätí od 3 % v Luxembursku do 14 % vo Fínsku).

Viac ako polovicu územia Slovenska pritom predstavujú prihraničné regióny. Slovenská sadzba DPH na gastroslužby je však dvoj - až štvornásobne vyššia ako v susedných krajinách. V Maďarsku je na úrovni 5 %, v Rakúsku 5 %, v Česku 10 % a v Poľsku 10 %. Slovenskí podnikatelia v gastrosektore tak odvádzajú štátu o 100 až 150 % dane z pridanej hodnoty viac ako ich kolegovia za hranicami, čo podľa iniciatívy znižuje ich konkurencieschopnosť na spoločnom európskom trhu.

"Aj keď obdobie troch zimných mesiacov považujeme za veľmi krátke, dočasné zníženie DPH na gastro považujeme za pozitívne. Aj vzhľadom na vyjadrenia predstaviteľov koalície veríme, že budúci rok dĺžku tohto obdobia prehodnotia a pomôžu tak gastrosektoru postaviť sa na nohy vo vôbec najťažšom období v ére samostatného Slovenska," dodal Machalík.

O tom, že sa koalícia dohodla na dočasnom znížení sadzby DPH na 10 %, informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO). Zároveň dodal, že ak sa týmto opatrením výrazne zlepší priznávanie tržieb v gastre, môže sa zníženie DPH predĺžiť.