Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Gazprom má 4 dni na to,aby vymyslel, ako prijímať ruble za vývoz plynu

Socha ukrajinského básnika a spisovateľa Tarasa Ševčenka sa nachádza vedľa budovy, ktorá propaguje ruský štátny plynárenský gigant Gazprom. Foto: TASR/AP

Podľa Putina USA a EÚ neplnia svoje záväzky a zmrazením ruských devízových rezerv v zahraničí podkopali dôveru v aktíva denominované v dolároch a eurách.

Londýn 25. marca (TASR) - Kremeľ dal Gazpromu štyri dni na to, aby vymyslel, ako by zákazníci mali platiť za plyn rubľami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil Gazpromu, aby platby za export plynu do Európy začal prijímať v rubľoch. Putin v stredu (23. 3.) v snahe obísť niektoré západné sankcie vyhlásil, že Rusko bude požadovať, aby "nepriateľské" krajiny platili za dodávky zemného plynu v rubľoch, čo ešte zvýšilo neistotu na trhu s plynom. Ruská vláda začiatkom marca zverejnila zoznam štátov, ktoré považuje za nepriateľské. Zoznam zahrnuje 48 krajín, medzi nimi USA, Kanadu, Japonsko, všetky štáty Európskej únie, Britániu, Švajčiarsko či Nórsko. To znamená, že Rusko v súčasnosti dodáva väčšinu zemného plynu "nepriateľským" krajinám.

Podľa Putina USA a EÚ neplnia svoje záväzky a zmrazením ruských devízových rezerv v zahraničí podkopali dôveru v aktíva denominované v dolároch a eurách. "Nemá žiaden zmysel dodávať do Európskej únie a Spojených štátov tovary za doláre, eurá alebo iné meny," uviedol v stredu Putin. Dodal, že Rusko začne s plynom a že platby za plyn sa v krátkom čase začnú realizovať v rubľoch.

Nie je jasné, ako by mal vyzerať mechanizmus platieb za ruský plyn v dolároch. Aktuálne sa za ruský plyn, ktorého export má hodnotu až 880 miliónov USD (801,60 milióna eur) denne, platí eurami (58 %), dolármi (39 %) a librami (3 %).

Lídri niektorých štátov EÚ odmietli plány Ruska požadovať platby za dodávky plynu v rubľoch. Ako prví na to reagovali predstavitelia Nemecka a Talianska, podľa ktorých by platba v rubľoch znamenala porušenie kontraktov. Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že mena, v ktorej nemeckí odberatelia ruských fosílnych palív musia Moskve platiť, je stanovená priamo v ich zmluvách.

"Mena, v ktorej sa dodávky realizujú, je súčasťou dodávateľských zmlúv a vo väčšine prípadov zmluvy stanovujú platby v eurách či dolároch," povedal Scholz po prílete do Bruselu na samit Európskej rady. Podobne sa vyjadril taliansky premiér Mario Draghi. "Je potrebné vedieť, že v podstate by to bolo porušenie kontraktu," povedal.

Šéfka Európskej komisie Ursula vo der Leyenová dodala, že Rusko sa týmto krokom usiluje obísť sankcie Európskej únie, čo však Brusel neumožní. "Už nebude možné nás vydierať prostredníctvom energií," povedala.

(1 EUR = 1,0978 USD)