Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Gazpromu neprešlo ďalšie zdražovanie plynu na ruskom trhu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Gazprom požadoval zvýšenie cien plynu pre priemyselných odberateľov, ktorí platia približne tretinu v porovnaní s exportnou cenou ruského plynu.

Moskva 22. marca (TASR) - Gazpromu sa nedarí presadiť ďalšie zvýšenie cien plynu na domácom trhu. To otriaslo dôverou investorov a spôsobilo výpredaj akcií koncernu, ktorý znížil hodnotu najväčšej ruskej spoločnosti kótovanej na burze o 15 miliárd USD (11,39 miliardy eur).

Gazprom navrhol ďalšie zvýšenie cien plynu na ruskom trhu o 26,3 %, ktoré malo začať platiť od 1. októbra. Vláda už schválila zvýšenie cien plynu o 15 % od 1. júla.

Štátom kontrolovaný plynárenský koncern, ktorý dosahuje polovicu tržieb z exportu, môže postupne zvyšovať regulované lokálne ceny smerom k medzinárodným úrovniam, čo zvýši jeho tržby z predaja plynu na domácom trhu.

Podľa návrhu ministerstva financií však väčšinu, ak nie všetky, z týchto dodatočných tržieb dostane štát vo forme dane na ťažbu nerastných surovín. Preto Gazprom predložil návrh na ďalšie zvýšenie cien.

Ministerka hospodárstva Elvira Nabiullinová potvrdila, že Gazprom požadoval ďalšie zdraženie, ale odmietla ho, čo spôsobilo oslabenie akcie koncernu o 2 %. Od vrcholu 15. marca akcia Gazpromu padla už o 9 %.

Gazprom požadoval zvýšenie cien plynu pre priemyselných odberateľov, ktorí platia približne tretinu v porovnaní s exportnou cenou ruského plynu. Zdraženie sa nemalo týkať politicky citlivých cien pre domácnosti a elektrárne.