Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Gazprom si nerezervoval extra kapacitu na export plynu cez Ukrajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dve aukcie cez meracie stanice Sudža a Sochranovka boli bez udania dôvodu zrušené, ukazujú údaje európskej platformy na rezerváciu kapacity plynu.

Moskva 21. marca (TASR) - Ruský energetický koncern Gazprom si v pondelok v aukciách nezarezervoval extra kapacitu na export plynu cez meracie stanice Sudža a Sochranovka na hraniciach s Ukrajinou. Ukázali to v pondelok údaje z regionálnej rezervačnej platformy.

Dodatočnú kapacitu na export plynu nad rámec pevných zmlúv si ruský štátny monopol Gazprom zarezervuje, keď dostane požiadavky od klientov.

Dve aukcie cez meracie stanice Sudža a Sochranovka boli bez udania dôvodu zrušené, ukazujú údaje európskej platformy na rezerváciu kapacity plynu.

Ďalšie dve exportné aukcie na apríl cez prepojovací bod Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinskej hranici a ropovod Jamal do Poľska a Nemecka sa majú uskutočniť neskôr v pondelok.

Gazprom doposiaľ neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o komentár k zrušeným aukciám v prípade staníc Sudža a Sochranovka.

V samostatnej správe ruský gigant uviedol, že pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu v súlade s požiadavkami európskych spotrebiteľov, pričom ponuky zostali 21. marca na úrovni 104,7 milióna kubických metrov, čo je v porovnaní s víkendom takmer nezmenené.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.