Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Gazprom uvažuje o zmene plánu ťažby plynu z ložiska Štokman

Bez popisu Foto: TASR/AP

Premiér Vladimir Putin nedávno uviedol, že Rusko má záujem znížiť svoju závislosť v odbyte zemného plynu v Európe.

Urengoj 8. apríla (TASR) - Gazprom môže zastaviť realizáciu plynárenského projektu Štokman v Barentsovom mori. V sobotu (7.4.) to uviedol v Urengoji zástupca riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev. Dodal, že namiesto toho sa môže sústrediť na predaj paliva zákazníkom mimo Európy.

Premiér Vladimir Putin nedávno uviedol, že Rusko má záujem znížiť svoju závislosť v odbyte zemného plynu v Európe. Chce zvýšiť produkciu skvapalneného paliva, ktoré sa dá ľahko dopravovať aj na trh Blízkeho východu, Ázie, ale napokon aj Európy. Jeho preprava tankermi nenaráža na infraštruktúrne prekážky.

Ložisko Štokman obsahuje asi 3,9 bilióna kubických metrov plynu. Ním by sa dala pokryť ročná spotreba paliva na svete. Odhaduje sa, že ide o desiate najväčšie ložisko zemného plynu planéty. Podľa pôvodného plánu sa mal plyn z arktickej oblasti začať dodávať do Európy od roku 2016 plynovodom Severný prúd. Od roku 2017 sa mal aj skvapalňovať.

Sprístupňovanie ložiska však naráža na množstvo problémov. Vedenie medzinárodného konzorcia od marca 2011 už tretíkrát odložilo rozhodnutie, či práce zastaviť, alebo ako v nich pokračovať. Hodnota projektu sa odhaduje na 30 miliárd USD (22,96 miliardy eur). V konzorciu má Gazprom podiel 51 %, francúzsky Total 25 % a nórsky Statoil 24 %. V konzorciu sa vedú nekonečné debaty o tom, ktorou cestou sa vydať, či plyn tlačiť do potrubia alebo ho skvapalňovať.

Teraz sa javí v Rusku výhodnejšou alternatívou skvapalňovanie plynu. Jeho export je oslobodený od vývozného cla.

Rusko má závod na skvapalňovanie plynu len na Sachaline. Patrí Gazpromu a holandsko-britskému Shellu. Ročne zmrazuje 10 miliónov ton paliva.

Moskva chce dosiahnuť v roku 2020 výkon svojich skvapalňovacích kapacít 60 miliónov ton. Mali by sa primárne orientovať na Čínu a Japonsko, kde dopyt po palive prudko vzrástol najmä po minuloročnej katastrofe jadrovej elektrárne vo Fukušime.

Medvedev povedal, že príprava podnikateľského plánu pre projekt Štokman so zahraničnými partnermi pokračuje. Kľúčovou vecou je, že napriek dlhým diskusiám sa posilňuje pozícia zástancov skvapalňovania paliva. "My sme vieru v túto možnosť nikdy nestratili," dodal predstaviteľ Gazpromu. Skvapalnený plyn z projektu Štokman by sa mal dopravovať európskym odberateľom a na juhovýchod Ázie.

Cena plynu pre európskych odberateľov by mala dosiahnuť tento rok 415 USD za 1000 m3, kým vlani bola 384 USD. Predaj paliva európskym zákazníkom zabezpečuje Gazpromu zatiaľ takmer polovicu jeho ročných výnosov.