Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Gazprom varoval pred zvýšením dane, ohrozí to vraj ťažobné projekty

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ruská vláda, ktorá potrebuje splniť predvolebné sľuby dané obyvateľstvu, navrhla zvýšenie dane z ťažby nerastných surovín, čo poškodí najmä Gazprom.

Moskva 4. septembra (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom varoval ruskú vládu, že odloží viaceré nové projekty, najmä v odľahlých lokalitách, ak plánovaná vyššia daň z ťažby ohrozí ich ziskovosť.

V minulých dňoch Gazprom oznámil, že predbežne zastavuje rozvoj obrovského náleziska Štokman v Barentsovom mori, ktoré plánoval spolu s francúzskou firmou Total a nórskym Statoilom. Spoločnosť uviedla, že vzhľadom na plánované vysoké daňové zaťaženie budú náklady na rozvoj ložiska príliš vysoké.

Vláda, ktorá potrebuje splniť predvolebné sľuby dané obyvateľstvu, navrhla zvýšenie dane z ťažby nerastných surovín, čo poškodí najmä Gazprom. Od marca, keď sa plány Kremľa dostali na verejnosť, klesla trhová kapitalizácia Gazpromu o pätinu.

Na základe vládneho návrhu bude musieť Gazprom od roku 2015 platiť daň z ťažby nerastných surovín na úrovni zhruba 1000 rubľov (24,70 eura) za každých 1000 kubických metrov (m3) plynu. To je približne štvornásobok súčasnej hodnoty. Menšie, nezávislé spoločnosti ako Novatek, budú tiež musieť platiť daň na zhruba rovnakej úrovni, no zvyšovanie dane bude postupné.

Britská poradenská spoločnosť Capital Economics odhaduje, že celkové náklady vlády na splnenie predvolebných sľubov dosiahnu do roku 2018 okolo 4,8 bilióna rubľov ročne (118,54 miliardy eur). To na dané obdobie predstavuje zhruba 4 až 5 % hrubého domáceho produktu.