Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Gazprom začal údržbárske práce na plynovode Nord Stream 1

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Plynovod Nord Stream 1, hlavný nemecký zdroj ruského plynu, má byť mimo prevádzky od 11. do 21. júla.

Berlín 11. júla (TASR) - Ruský plynárenský gigant Gazprom v pondelok začal desaťdňovú každoročnú údržbu na svojom plynovode Nord Stream 1, ktorý smeruje cez Baltické more do Nemecka. Vláda v Berlíne, ako aj ďalšie európske krajiny majú pritom obavy, že po tejto odstávke sa dodávky plynu cez potrubie neobnovia. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa totiž v dôsledku invázie na Ukrajinu zhoršili a Gazprom by mohol využiť príležitosť a jednoducho zavrieť ventily. TASR o tom informuje na základe správ AP, DPA a AFP

Plynovod Nord Stream 1, hlavný nemecký zdroj ruského plynu, má byť mimo prevádzky od 11. do 21. júla. Rutinné údržbárske práce zahŕňajú "testovanie mechanických prvkov a automatizačných systémov". Prevádzkovateľ plynovodu pre agentúru DPA uviedol, že tok plynu do Nemecka sa postupne znižuje od 6.00 h miestneho času.

Gazprom už minulý mesiac znížil tok plynu cez Nord Stream 1 o 60 %. Odôvodnil to technickými problémami v súvislosti s chýbajúcou plynovou turbínou kompresorovej stanice, ktorú partnerská spoločnosť Siemens Energy poslala do Kanady na údržbu a ktorú nebolo možné vrátiť pre sankcie Západu proti Moskve.

Kanada nakoniec cez víkend oznámila, že umožní návrat turbíny do Nemecka vzhľadom na fakt, že nedostatočné dodávky plynu by spôsobili nemeckej ekonomike veľké problémy.

Nemeckí politici odmietli tvrdenia Ruska, že za nedávnym znížením toku plynu cez Nord Stream 1 sú technické problémy. Podľa nich bolo toto rozhodnutie politickým manévrom na vyvolanie neistoty a zvýšenie cien.

Nemecký vicekancelár Robert Habeck má preto podozrenie, že Rusko môže uviesť "nejaké malé technické detaily" ako dôvod na neobnovenie dodávok plynu cez Nord Stream 1 po údržbe.

Nemecko a zvyšok Európy sa snažia znížiť svoju závislosť od dovozu energie z Ruska. Nemecko, najväčšia európska ekonomika, už zredukovala dovoz ruského plynu z pôvodných 55 % na približne 35 %.

Minulý mesiac Habeck aktivoval druhú fázu nemeckého trojstupňového krízového plánu pre dodávky zemného plynu, pričom varoval, že krajina čelí "kríze" a jej ciele v oblasti naplnenia zásobníkov na plyn sú ohrozené. Úrady už pritom diskutujú o možnosti, že plyn bude musieť byť na prídel.

Ak sa dodávky ruského plynu po údržbe úplne zastavia, nemecký nadnárodný chemický koncern BASF zvažuje prepustenie časti zo svojich zhruba 100.000 zamestnancov.

Vo štvrtok (7. 7.) nemecký parlament prijal plán, ktorý zahŕňa obmedzenie zimného vykurovania na maximálne 20 stupňov Celzia a obmedzenie dodávok teplej vody v jednotlivých kanceláriách.