Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na Gemeri sa snažia nadviazať na slávnu ovocinársku minulosť

Foto: TASR - Henrich Mišovič

Najstarším ovocinárskym spolkom na Slovensku bol Spojený čerešnícky spolok v Jelšave.

Jelšava/Muránska Dlhá Lúka 14. apríla (TASR) - Rozvoj regiónu Gemera bol v minulosti spojený aj s ovocinárstvom. Vo väčšej miere sa začalo rozširovať vďaka majetnejším obyvateľom približne od začiatku 18. storočia. Podľa klimatických podmienok sa vytvárali centrá ovocinárskej produkcie špecializované na určité druhy. Ako pre TASR povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár, v meste začali vlani organizovať Čerešnícke dni, aby si aspoň pripomenuli vyše 200-ročnú tradíciu prvého Čerešníckeho spolku v Rakúsko-Uhorsku.

Najstarším ovocinárskym spolkom na Slovensku bol Spojený čerešnícky spolok v Jelšave. Založil ho v roku 1796 Samuel Glósz spolu s evanjelickým farárom Pavlom Wallaszkým. Napredovanie a rast spolku mali zabezpečiť ovocné škôlky. Medzi prvými vlastnil ovocnú škôlku Pavol Černoch z Jelšavy. V roku 1796 mu patrilo približne 250 ovocných stromov rôznych druhov a odrôd. "Históriu pestovania čerešní v Jelšave pripomínajú dnes už len historické názvy lokalít. Známy je najmä Čerešník. Sady spred 200 rokov už ale neexistujú. V nedávnej minulosti im ublížil najmä priemysel. Napriek tomu má Čerešnícky spolok pokračovateľov aj v súčasnosti v podobe Mestského záhradkárskeho spolku," povedal Kolesár.

Na ovocinársku históriu na Gemeri sa snaží nadviazať samospráva Muránskej Dlhej Lúky. Budúci ovocinársky podnik už na jeseň v roku 2012 začal poskytovať prvú službu. Obec uviedla do prevádzky sušiareň ovocia. Ako pre TASR povedal starosta Muránskej Dlhej Lúky Marek Nosko, na jedno naplnenie sú schopní sušiť takmer 200 kilogramov jabĺk. Sušiareň ovocia využívajú miestni obyvatelia zatiaľ predovšetkým na sušenie jabĺk. "Je to prvá vec, ktorá sa nám podarila v rámci ovocinárskeho podniku. Do budúcna by sme chceli využiť potenciál, ktorý nám ponúka tento región. Ovocie by sme chceli spracovávať komplexne. Plánujeme vyrábať ovocné šťavy, jablkový ocot alebo aj domáce pálenky. Pre ľudí by sme chceli pestovať ovocné stromy, ktoré by si mohli kúpiť a ďalej sa o ne starať vo svojich záhradách. Obecné pozemky by sme chceli využiť aj na obecný sad. Takýmto spôsobom by sme chceli predovšetkým zmierniť vysokú nezamestnanosť pri využití potenciálu, ktorý ponúka región," povedal Nosko.