Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

General Motors a Cruise žalujú Ford pre používanie názvu BlueCruise

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Automobilky medzi sebou súťažia s technológiami, ktoré umožnia vodičom zložiť ruky z volantu, napríklad v kolónach alebo na diaľniciach.

Detroit 25. júla (TASR) - Americký automobilový koncern General Motors (GM) a jeho dcérska spoločnosť Cruise vyvíjajúca robotické taxíky podali žalobu proti automobilke Ford Motor s cieľom zabrániť jej používať názov BlueCruise pre jeho technológiu automatizovanej jazdy.

GM argumentuje, že názov BlueCruise porušuje práva GM na obchodné značky Super Cruise a Cruise. "I keď GM dúfal, že porušenie práv dokáže s Fordom vyriešiť priateľskou cestou, nezostala nám iná možnosť než dôrazne chrániť prínos, ktorý nám naše produkty a technológie priniesli za niekoľko rokov na trhu," cituje z vyhlásenia GM agentúra Reuters.

GM tvrdí, že spolu s Fordom viedli zdĺhavé diskusie, ktoré nepriniesli žiadny výsledok. Podľa koncernu porušenie práv na obchodnú značku predstavuje nečestnú hospodársku súťaž a žiada súd, aby zakázal Fordu používať názov BlueCruise. Zároveň žiada odškodné v bližšie neurčenej výške.

Podľa Fordu je žaloba neodôvodnená. "Vodiči už celé desaťročia chápu, čo znamená tempomat, ponúka ho každá automobilka a slovo 'cruise' je bežná skrátená verzia tejto schopnosti," reaguje Ford. "Preto sme zvolili názov BlueCruise pre ďalšiu generáciu inteligentného adaptívneho tempomatu Modrého oválu." (Pozn. redakcie: tempomat má v anglickom jazyku bežné označenie "cruise control", modrý ovál je tvar loga Fordu a pojem Blue Oval sa niekedy zvykne používať aj ako označenie Fordu.)

Automobilky medzi sebou súťažia s technológiami, ktoré umožnia vodičom zložiť ruky z volantu, napríklad v kolónach alebo na diaľniciach. Technológia označovaná ako pokročilé asistenčné systémy, medzi ktoré patrí aj poloautomatický systém Autopilot automobilky Tesla, nemajú za cieľ umožniť vodičovi úplne sa vzdať kontroly nad vozidlom. Tempomaty už niekoľko desaťročí zabezpečujú zachovanie stabilnej rýchlosti vozidla, obvykle na diaľniciach.

"Ford vedel, čo robí," píše GM v žalobe. "Rozhodnutie Fordu premenovať technológiu s použitím kľúčovej značky GM a Cruise nevyhnutne vyvolá zmätok." Koncern v roku 2012 oznámil, že názov Super Cruise použije pre asistenčný systém, ktorý umožní vodičovi pustiť volant. Technológiu pod týmto názvom predáva od roka 2017. Ford oznámil názov BlueCruise pre svoj systém v apríli tohto roka.