Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Generálna rada WTO rozhodne o novom šéfovi na budúci týždeň

Roberto Azevedo, archívne foto. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že WTO povedie Ngozi Okonjo-Iwealová, bývalá ministerka financií z Nigérie.

Ženeva 9. februára (TASR) - O novom šéfovi Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa bude rozhodovať na budúci týždeň. Uviedla to v utorok organizácia s tým, že Generálna rada WTO, najvyšší orgán inštitúcie, sa zíde 15. februára s cieľom rozhodnúť o novom generálnom riaditeľovi.

WTO, ktorá má 164 členov, je bez svojho šéfa od augusta minulého roka, keď z funkcie odstúpil Brazílčan Roberto Azevedo. Ten svoj post opustil o rok skôr, než mu stanovoval mandát.

Očakáva sa, že WTO povedie Ngozi Okonjo-Iwealová, bývalá ministerka financií z Nigérie. Ak sa súčasné očakávania potvrdia, prvýkrát sa na čelo WTO postaví žena a zároveň Afričanka.

Jej stúpenci veria, že sa jej podarí posilniť pozíciu medzinárodnej organizácie, ktorá v súčasnosti prechádza najväčšou krízou vo svojej 26-ročnej histórii. Situáciu WTO skomplikoval bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý organizáciu obvinil z "častého rozhodovania v neprospech USA" a paralyzoval časť jej funkcií. Medzi nimi aj funkcie kľúčového odvolacieho orgánu, ktorý rozhoduje o obchodných sporoch.