Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Gentiloni: Kroky Ruska na Ukrajine výrazne zvýšia ekonomickú neistotu

Eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Rubeľ v utorok prehĺbil svoje straty a ceny energií vzrástli v reakcii na vývoj na Ukrajine.

Brusel 22. februára (TASR) - Uznanie separatistických ukrajinských regiónov Ruskom výrazne zvýši ekonomickú neistotu v Európskej únii (EÚ). Vyhlásil to v utorok komisár pre hospodárstvo bloku Paolo Gentiloni. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Neistota okolo nás zostáva. A porušenie medzinárodného práva uznaním dvoch separatistických území na Ukrajine Ruskom túto neistotu výrazne zvýši," povedal Gentiloni na konferencii v Bruseli.

Gentiloni to vyhlásil v čase, keď sa v Bruseli stretávajú veľvyslanci, aby sa dohodli na sankciách proti Rusku za uznanie dvoch separatistických regiónov na Ukrajine, ktoré Moskva vojensky podporovala uplynulých osem rokov.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil tiež vojakom vstup do týchto separatistických oblastí, čím porušil medzinárodné dohody, ktoré podpísal. Inváziu označil pritom za „mierovú“ misiu.

Gentiloni na konferencii EÚ o ekonomickej situácii bloku poznamenal, že prognózy rastu v tomto roku už boli začiatkom februára revidované smerom nadol na 4 % a v budúcom roku až na 2,8 %. Konflikt alebo tvrdé sankcie voči Rusku tak môžu zvýšiť tlak a ešte viac podkopať rast ekonomík zasiahnutých ochorením COVID-19.

Aj ministri zahraničných vecí členských štátov bloku sa dnes popoludní stretnú v Paríži na rokovaniach o sankciách. Európske banky sa už pripravujú na sprísnenie sankcií voči Rusku.

Japonsko medzitým vyhlásilo, že je pripravené pripojiť sa k medzinárodným sankciám proti Moskve v prípade invázie.

Vasilij Nebenzia, ruský veľvyslanec pri OSN, však varoval západné mocnosti, aby si to „dvakrát rozmysleli“ a nezhoršovali situáciu.

Ruskom podporovaní separatisti v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti sa v roku 2014 odtrhli spod kontroly ukrajinskej vlády a vyhlásili sa za nezávislé „ľudové republiky“.

Viditeľne nahnevaný Putin v pondelok v dlhom televíznom príhovore, ktorý bol plný sťažností na Západ, označil východnú Ukrajinu za starovekú ruskú zem. Odvolával sa pritom na históriu a vyjadril frustráciu z toho, že ruské požiadavky na prepísanie bezpečnostných opatrení v Európe boli opakovane odmietnuté.

Putin roky pracoval na obnovení ruského vplyvu na štáty, ktoré vznikli po rozpade Sovietskeho zväzu, pričom Ukrajina má v jeho ambíciách dôležité miesto. Keď Rusko anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014, západné krajiny uvalili na Moskvu sankcie.

Rubeľ v utorok prehĺbil svoje straty a ceny energií vzrástli v reakcii na vývoj na Ukrajine.

Ukrajina medzitým vyzvala na okamžité zastavenie projektu plynovodu Nord Stream 2.