Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Gentiloni: Očakávané oživenie najväčších ekonomík eurozóny je neisté

Paolo Gentiloni, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Aj Medzinárodný menový fond (MMF) v stredu (19. 2.) varoval pred negatívnym vplyvom koronavírusu na krehké zotavovanie svetovej ekonomiky.

Rím 20. februára (TASR) - Očakávané oživenie talianskeho, francúzskeho a nemeckého hospodárstva po spomalení na konci roku 2019 je pre epidémiu koronavírusu neisté. Uviedol to eurokomisár pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni v rozhovore pre taliansku rozhlasovú stanicu Radio Capital.

"Výhľad troch najväčších ekonomík eurozóny nebol optimistický, ale bola tu nádej na ich oživenie. Bohužiaľ, z dôvodu prepuknutia koronavírusu pravdepodobne nedôjde k takémuto odrazu (od dna),“ povedal Gentiloni pre Radio Capital.

Aj Medzinárodný menový fond (MMF) v stredu (19. 2.) varoval pred negatívnym vplyvom koronavírusu na krehké zotavovanie svetovej ekonomiky.

V januárovej aktualizácii Svetového ekonomického výhľadu MMF ešte predpokladal, že sa rast globálneho hospodárstva v tomto roku zvýši na 3,3 % z 2,9 % v minulom roku, vďaka zmierneniu politickej neistoty a dosiahnutiu prvej fázy obchodnej dohody medzi USA a Čínou.

Prepuknutie koronavírusu v Číne však predstavuje novú hrozbu pre krehké a mierne ožívanie svetovej ekonomiky, skonštatoval v stredu MMF.

„Zdá sa, že globálna ekonomika sa odráža od dna, ale jej ožívanie je krehké,“ uviedol veriteľ v poznámke pre stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G20, ktoré sa uskutoční 22. až 23. februára v saudskoarabskom hlavnom meste Rijád.