Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Georgievová: Rast svetovej ekonomiky by sa mal v 2023 odraziť od dna

Na archívnej snímke Kristalina Georgievová. Foto: TASR/AP

Tento odhad fond zverejnil v októbri, keď pôvodnú prognózu rastu svetového hospodárstva na rok 2023 zhoršil o 0,2 percentuálneho bodu.

Davos 17. januára (TASR) - Rast svetovej ekonomiky by sa mal tento rok odraziť od dna, napriek tomu, že vývoj hospodárstva naďalej ovplyvňujú vojna na Ukrajine a rastúce úrokové sadzby. Povedala to v utorok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Informovala o tom agentúra Reuters.

Počas panelovej diskusie na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose Georgievová potvrdila súčasný odhad rastu svetovej ekonomiky na tento rok na úrovni 2,7 % oproti zhruba 3,2-percentnému rastu v roku 2022. Tento odhad fond zverejnil v októbri, keď pôvodnú prognózu rastu svetového hospodárstva na rok 2023 zhoršil o 0,2 percentuálneho bodu.

"Od začiatku roka sme zaevidovali niekoľko pozitívnych správ. Zároveň očakávame, že rast sa v roku 2023 odrazí od dna a začne proces, v ktorom pôjdeme skôr nahor, než nadol," povedala Georgievová.