Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

GfK: Nálada nemeckých spotrebiteľov sa na začiatku tohto roka zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index GfK, ktorý predpovedá vývoj nálady domácností v najväčšej ekonomike eurozóny v najbližšom mesiaci, vzrástol štvrtý mesiac po sebe. Ekonómovia počítali s jeho zvýšením až na -33 bodov.

Frankfurt nad Mohanom 24. januára (TASR) - Nálada nemeckých spotrebiteľov sa na začiatku nového roka zlepšila. Hlavným dôvodom sú vládne opatrenia, ktoré limitujú ceny energií.

Index spotrebiteľskej dôvery poradenskej spoločnosti GfK pre február stúpol o 3,7 bodu na -33,9 bodu z -37,6 bodu v januári. Index GfK, ktorý predpovedá vývoj nálady domácností v najväčšej ekonomike eurozóny v najbližšom mesiaci, vzrástol štvrtý mesiac po sebe. Ekonómovia počítali s jeho zvýšením až na -33 bodov.

"Pokles cien energií, ako sú benzín a vykurovací olej, spôsobili, že spotrebitelia sú menej pesimistickí," uviedol expert GfK Rolf Bürkl. Upozornil však, že index je celkovo stále na "veľmi nízkej úrovni" a že najbližšie mesiace budú pre nemeckú ekonomiku naďalej "ťažké"."Súkromná spotreba nedokáže pozitívne prispieť" k rastu ekonomiky v tomto roku.