Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Giorgetti: Taliansko znepokojujú vyhliadky na zvyšovanie sadzieb ECB

Európska centrálna banka sa nachádza neďaleko rieky Mohan v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov, ako sa všeobecne očakávalo.

Rím 18. decembra (TASR) - Vyhliadka na ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB) je znepokojujúca pre vysoko zadlžené krajiny, ako je Taliansko. Vyhlásil to v sobotu (17.12.) minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti na podujatí v Ríme. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Ako krajina sme niekoľko rokov ťažili z priaznivej situácie s úrokovými sadzbami blízko alebo pod nulou, a to sa teraz mení," povedal Giorgetti.

ECB vo štvrtok zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov, ako sa všeobecne očakávalo. Ale zmarila nádeje zadlžených štátov, že sa takéto zvyšovanie už blíži ku koncu. Namiesto toho varovala, že rast úrokov bude pokračovať.

Ministri talianskej pravicovej vlády kritizovali Európsku centrálnu banku, že zvyšuje finančné tlaky na jednu z najzadlženejších krajín eurozóny.

Podpredseda vlády a líder Ligy severu Matteo Salvini označil správanie ECB za "neuveriteľné, mätúce, znepokojujúce", zatiaľ čo minister obrany Guido Crosetto povedal, že týmto krokom riskuje, že pomôže Rusku podkopať západnú solidaritu s Ukrajinou.

Giorgetti, člen koaličnej Ligy Severu, sa domnieva, že ide o odkaz, povedal, že Taliansko by po zvýšení sadzieb malo byť ešte opatrnejšie v otázke verejných financií. A vyhodnotiť jeho dôsledky pre reálnu ekonomiku.

Keďže vysoké ceny energií majú negatívny vplyv na hospodárstvo, Taliansko vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2023, ktorý v súčasnosti prechádza parlamentom, približne 21 miliárd eur na pomoc firmám a rodinám vyrovnať sa s účtami za elektrinu a plyn v 1. štvrťroku budúceho roka.

Podľa Giorgettiho je "nereálne" očakávať, že účty do marca klesnú. Rím preto zvažuje nové opatrenia vrátane cenového stropu na spotrebu energie na úrovni 70 - 80 % spotreby v predchádzajúcich rokoch. Tento mechanizmus by mohol vstúpiť do platnosti na budúcu jar s cieľom podporiť úspory energie.

Giorgetti vyzval tiež Európsku úniu (EÚ), aby rázne a strategicky reagovala na americký zákon o znižovaní inflácie (IRA), ktorý podľa neho predstavuje hrozbu pre európske ekonomiky.

"Niektoré talianske spoločnosti zvažujú presun výroby do USA na základe schémy IRA. Bola by to katastrofa," dodal.

EÚ sa obáva, že schéma IRA so svojimi štedrými daňovými úľavami pre domácu výrobu komponentov môže odlákať firmy z Únie a znevýhodniť európske spoločnosti, od výrobcov automobilov až po výrobcov ekologických technológií.