Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Globálna hospodárska kríza otestuje celkové zdroje MMF

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

MMF v utorok predpovedal hlbšiu globálnu recesiu, ako sa pôvodne predpokladalo, keďže vo väčšine krajín pretrvávajú blokády, cestovné obmedzenia a opatrenia na dodržiavanie sociálneho dištancovania.

Washington 26. júna (TASR) - Globálna hospodárska kríza vyvolaná novým koronavírusom by mohla v konečnom dôsledku otestovať celkové zdroje Medzinárodného menového fondu (MMF) vo výške 1 bilióna USD (891,82 miliardy eur). Vyhlásila to v piatok generálna riaditeľka fondu Kristalina Georgievová. Povedala, že "tam však ešte nie sme".

Podľa Georgievovej je teraz jasné, že k ekonomickému oživeniu bude musieť dôjsť aj bez vakcíny, keďže nový koronavírus je na celom svete stále rozšírený. Členské krajiny MMF sú tiež pripravené poskytnúť v prípade potreby fondu viac podpory.

MMF v utorok (23. 6.) predpovedal hlbšiu globálnu recesiu, ako sa pôvodne predpokladalo, keďže vo väčšine krajín pretrvávajú blokády, cestovné obmedzenia a opatrenia na dodržiavanie sociálneho dištancovania. Fond teraz očakáva pokles globálnej ekonomiky v tomto roku o 4,9 % a celkovú stratu jej produkcie do konca roku 2021 vo výške 12 biliónov USD.

Fond má stále k dispozícii približne tri štvrtiny (75 %) svojej úverovej kapacity, aj keď poskytol viacerým krajinám núdzové financovanie, uviedla Georgievová.

MMF rýchlo rozdelil približne 100 miliárd USD v rámci núdzového financovania a za sedem týždňov poskytol pôžičky a granty 72 krajinám, dodala.

(1 EUR = 1,1213 USD)