Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Globálna letecká nákladná doprava klesla vo februári okolo 10 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dopyt po nákladnej doprave v letectve pritom dosiahol rekord. Dôvodom je snaha udržať v pohybe medicínske a iné dodávky produktov potrebných v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Paríž 25. marca (TASR) - Globálna letecká nákladná doprava klesla vo februári okolo 10 %. Naznačujú to predbežné odhady Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA).

Združenie zverejní svoje údaje na budúci týždeň, ale domnieva sa, že ukážu zhruba takýto pokles. Na základe neho tiež odhaduje, že za celý rok sa zníži nákladná letecká doprava o 15 až 20 %.

Dopyt po nákladnej doprave v letectve pritom dosiahol rekord. Dôvodom je snaha udržať v pohybe medicínske a iné dodávky produktov potrebných v boji proti pandémii nového koronavírusu. Zároveň lietadlá pre cestujúcich sú uzemnené pre cestovné obmedzenia, ktoré majú brániť šíreniu vírusu. Mnoho leteckých spoločností tak prenajíma uzemnené lietadlá pre cestujúcich na nákladnú dopravu.

Združenie leteckého priemyslu opätovne vyzvalo vlády, aby prispôsobili obmedzenia týkajúce sa pandémie nového koronavírusu tak, aby umožnili hladkú prepravu nákladu vrátane medicínskych zásielok.