Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Globsec: Slovensko v inováciách zaostáva za Českom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Startupy v podunajskej oblasti majú teraz hodnotu viac ako 413,7 miliardy eur a v roku 2022 doteraz získali 27,6 milióna eur nového kapitálu.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Slovensko stále výrazne zaostáva v rozvoji inovácií v našom regióne a podobná je situácia aj v startupovom ekosystéme. Kým na Slovensku máme približne 380 zmapovaných startupov, v Česku je ich takmer 1100. Podobný nepomer je aj v zamestnávaní ľudí v oblasti startupov. Slovensko má podľa dát v startupovom prostredí zamestnaných približne 8700 ľudí, Česká republika zamestnáva v tomto odvetví 41.000 ľudí. Vyplýva to z novej otvorenej databázy Dealroom, ktorú spustila medzinárodná organizácia Globsec.

Platforma Dealroom ponúka podobné dáta o celom našom regióne. Startupy v podunajskej oblasti majú teraz hodnotu viac ako 413,7 miliardy eur a v roku 2022 doteraz získali 27,6 milióna eur nového kapitálu.

"Táto nová databáza nielenže ponúka doteraz najpodrobnejší obraz o technologickej scéne v podunajskej oblasti, ale je to projekt, ktorý vytvára spoluprácu v celom ekosystéme. Každý začínajúci, investor alebo zainteresovaný subjekt v ekosystéme môže pridať svoje vlastné podrobnosti o spoločnosti a organizácii a vylepšiť svoj profil – poskytuje komunite otvorený prístup k údajom v reálnom čase," priblížila Katarína Cséfalvayová, výkonná riaditeľka Globsec's Danube Tech Valley Initiative (DTVI).