Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: G.MATEČNÁ: Liberalizácia v agrosektore napreduje príliš rýchlo

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS). Foto: TASR – Martin Baumann

Európska únia pri uzatváraní dohôd o voľnom obchode s tretími krajinami nesmie zabúdať na ochranu poľnohospodárskeho sektora, upozornila ministerka pôdohospodárstva G. Matečná.

Brusel 23. januára (TASR) - Európska únia pri uzatváraní dohôd o voľnom obchode s tretími krajinami nesmie zabúdať na ochranu svojho poľnohospodárskeho sektora. Upozornila ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) počas dnešného zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo v Bruseli.



Ministerka pripomenula, že eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan zhodnotil situáciu v oblasti medzinárodných dohôd a ich vplyve na únijné poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Podľa jej slov Únia má aj po zmrazení obchodnej dohody s USA (TTIP) rozpracovaných viacero podobných dohôd, Slovensko však upozorňuje, že treba viac chrániť európsky agrosektor, lebo príliš rýchla liberalizácia trhu postihne poľnohospodársky sektor EÚ a hlavne jeho citlivé komodity.

Za tie môžeme podľa ministerky vnímať najmä hovädzie mäso a mlieko, čo je dôležité aj pre slovenský agrárny trh. V prípade obchodnej dohody EÚ s Novým Zélandom by sa v nevýhode mohli ocitnúť ovčie výrobky (mäso a vlna), lebo ostrovný štát ponúka takmer ideálne podmienky pre chov oviec.

"Upozornili sme, že ak budeme dovážať potraviny z tretích krajín, je potrebné prihliadať na to, že európski farmári museli investovať obrovské množstvo prostriedkov do ochrany svojich stavov, na dobré podmienky pre zvieratá či do fytosanitárnych zariadení. To budeme požadovať aj pri podpise dohôd s treťou stranou," zdôraznila Matečná.

Ministerka spresnila, že Slovensko a ďalších 12 členských štátov poslalo Európskej komisii list k vypracovaniu štúdie o dosahoch dohôd o voľnom obchode a žiada o dopracovanie dohôd z tohto pohľadu.