Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Centrálna banka v USA v januári zrýchli obmedzovanie nákupov dlhopisov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Experti Goldman Sachs však aj napriek rýchlejšiemu ukončeniu nákupov dlhopisov nepredpokladajú, že by Fed začal zvyšovať úrokové sadzby skôr než v júni 2022.

New York 25. novembra (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) od januára dvojnásobne zrýchli obmedzovanie mesačných nákupov dlhopisov a program by mohla ukončiť v polovici marca, očakávajú stratégovia Goldman Sachs.

"Čoraz väčšia otvorenosť voči zrýchleniu tempa ukončovania je odrazom vyššej než očakávanej inflácie v uplynulých dvoch mesiacoch a rastúceho presvedčenia predstaviteľov Fedu, že rýchlejšie tempo nespôsobí šok na finančných trhoch," uviedli analytici pod vedením Jana Hatziusa v správe pre klientov.

Experti Goldman Sachs však aj napriek rýchlejšiemu ukončeniu nákupov dlhopisov nepredpokladajú, že by Fed začal zvyšovať úrokové sadzby skôr než v júni 2022. Počítajú s tým, že na budúci rok Fed zvýši sadzby trikrát.

Zápisnica z novembrového zasadnutia menového výboru (FOMC) americkej centrálnej banky ukázala, že viacerí členovia boli otvorení zrýchleniu obmedzovania mesačných nákupov dlhopisov, ak vysoká inflácia nezačne klesať, rovnako ako rýchlejšiemu sprísňovaniu menovej politiky.