Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Goldman Sachs: Pád 2 bánk pravdepodobne pozastaví zvyšovanie sadzieb

Na snímke nápis pobočky banky Silicon Valley na kancelárskej budove, v ktorej banka sídli 13. marca 2023 vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR - AP

Podľa analytikov Goldman Sachs Federálny rezervný systém (Fed) vzhľadom na vývoj udalostí ponechá na najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 21. a 22. marca, úrokové sadzby na nezmenenej úrovni.

New York 13. marca (TASR) - Krach Silicon Valley Bank (SVB) a krátko na to zatvorenie ďalšej banky Signature Bank, čo vyvolalo paniku v bankovom sektore, s veľkou pravdepodobnosťou zasiahne do plánov americkej centrálnej banky v oblasti úrokových sadzieb. Uviedla to americká investičná banka Goldman Sachs. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa analytikov Goldman Sachs Federálny rezervný systém (Fed) vzhľadom na vývoj udalostí ponechá na najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 21. a 22. marca, úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Jedna z najväčších investičných bánk pôvodne očakávala, že centrálna banka na blížiacom sa zasadnutí zvýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov.

"Vzhľadom na najnovší stres v bankovom systéme nepočítame s tým, že Federálny výbor pre voľný trh (FOMC) na zasadnutí 22. marca pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb," uviedli analytici banky. Prognózu krokov Fedu na zasadnutiach v máji, júni a júli Goldman Sachs predbežne nemenila a naďalej počíta so zvýšením sadzieb o 25 bázických bodov. Ako však analytici dodali, "v súvislosti s týmto smerovaním prevláda výrazná neistota".