Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Goldman Sachs pripravuje platformu v Paríži, dôvodom je brexit

Ilustračné foto. Foto: TASR

Banka požiadala francúzske regulačné úrady o otvorenie obchodného miesta s názvom SIGMA X Europe. A jeho štart sa očakáva do 4. januára.

Paríž 24. novembra (TASR) – Americká banka Goldman Sachs Group pripravuje európsku platformu na obchodovanie s akciami, aby jej klienti mohli pokračovať v nakupovaní a predávaní akcií aj bez dohody medzi Európskou úniou a Britániou o obchode po brexite.

Banka požiadala francúzske regulačné úrady o otvorenie obchodného miesta s názvom SIGMA X Europe. A jeho štart sa očakáva do 4. januára.

Elizabeth Martinová, šéfka globálnej divízie Goldman Sachs pre obchodovanie s akciami a termínovanými kontraktmi, uviedla, že pre banku je dôležité, aby bola schopná reagovať na potreby všetkých klientov aj po zmene prostredia v Európe a Spojenom kráľovstve po brexite.

Goldman Sachs sa tak pridala k svojim rivalom vrátane spoločností Cboe Europe a London Stock Exchange Group, ktorí si tiež otvárajú obchodné platformy v európskych mestách. Chcú tak zabrániť narušeniu svojich aktivít na konci roka, keď sa Británia prestane riadiť pravidlami EÚ a stratí tak automaticky právo uskutočňovať obchody s mnohými európskymi akciami.

Martinová je presvedčená, že Londýn stratí väčšinu z objemu obchodov s akciami z EÚ. Podľa údajov Cboe v októbri sa tretina obchodov s európskymi akciami realizovala v Londýne, pričom denný priemerný objem týchto obchodov dosiahol 26,6 miliardy eur.

SIGMA X Europe bude prevádzkovať súkromný akciový trh. Prijme všetky európske spoločnosti regulované podľa trhových pravidiel bloku známych ako MiFID II. Plánuje začať obchodovať s akciami EÚ na 15 trhoch. Pôvodné londýnske sídlo spoločnosti SIGMA X v Londýne bude naďalej kótovať ako britské, tak aj európske akcie.

Investori v rámci EÚ môžu nakupovať a predávať akcie iba v krajinách, v ktorých sa predpokladá, že ich pravidlá sú rovnaké ako v bloku, a to prostredníctvom komplikovaného systému známeho ako ekvivalencia. Regulačné úrady EÚ musia toto právo Británii ešte len udeliť a k tomu podľa expertov môže dôjsť až po tom, keď obe strany dosiahnu komplexnú dohodu o obchode.