Ekonomika

Google sľubuje Grécku 20.000 pracovných miest

TASR, 29. septembra 2022 20:04

Predstavitelia spoločnosti Google neuviedli podrobnosti o plánovanej investícii v oblasti cloudovej infraštruktúry v Grécku alebo časový plán projektu.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis reční počas podujatia Google Cloud v Aténach vo štvrtok 29. septembra 2022. Foto: TASR/AP
Atény 29. septembra (TASR) – Internetový gigant Google vo štvrtok oznámil plány na rozšírenie svojej infraštruktúry cloudových služieb v Grécku. Sľúbil pritom, že do konca dekády vytvorí v krajine takmer 20.000 pracovných miest prostredníctvom priamych investícií a partnerstiev. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Tento krok sa zhoduje s plánmi softvérového gigantu Microsoft, ktorý pred dvomi rokmi oznámil, že investuje 1 miliardu USD (1,03 miliardy eur) do vytvorenia dátových centier v blízkosti Atén. A tiež so záväzkami iných technologických gigantov, vrátane spoločností Cisco a Amazon zriadiť si pobočky v Grécku.

"Môžeme dramaticky zvýšiť a urýchliť inovácie a digitálnu transformáciu v Grécku," povedala novinárom v Aténach Adaire Fox-Martinová, prezidentka Google Cloud International.

Oznámila tiež plány na vytvorenie výskumných centier pre technickú udržateľnosť a umelú inteligenciu financovaných spoločnosťou Google v dvoch regionálnych gréckych mestách. Celkové investície by tak mali do roku 2030 pridať 2,2 miliardy eur do gréckej ekonomiky.

Predstavitelia spoločnosti Google neuviedli podrobnosti o plánovanej investícii v oblasti cloudovej infraštruktúry v Grécku alebo časový plán projektu.

Grécko sa od vystúpenia z medzinárodných záchranných programov pred štyrmi rokmi zameralo na posilnenie svojho kedysi pomalého technologického sektora. Dúfa, že mu to pomôže s diverzifikáciou ekonomiky silne závislej od cestovného ruchu a priláka späť tisíce absolventov univerzít v tomto sektore, ktorí počas finančnej krízy odišli za prácou do zahraničia.

Grécko má po Španielsku najvyššiu mieru nezamestnanosti v Európskej únii, ktorá v júli dosiahla 11,4 %.

Počas pandémie ochorenia COVID-19 boli on-line sprístupnené stovky vládnych administratívnych služieb – vrátane predpisovania liekov či žiadostí o rozvod bez sporov.

Od niekoľkých vládnych agentúr vrátane ministerstva zdravotníctva a správy nemocníc sa očakáva, že po sprístupnení novej infraštruktúry integrujú používanie cloudových služieb Google, uviedli predstavitelia spoločnosti.

Investícia Google je tak ďalšou v oblasti technológií.

"Nestalo sa to samo od seba. Museli sme modernizovať inštitucionálny a regulačný rámec a zmeniť zmýšľanie ľudí," vyhlásil premiér Kyriakos Mitsotakis.

(1 EUR = 0,9706 USD)




Prečítajte si aj:

14. septembra 2022 14:05

Všeobecný súd EÚ potvrdil pokutu pre Google
Všeobecný súd, ktorý je súčasťou Súdneho dvora EÚ (CURIA), potvrdil oprávnenosť pokuty za potláčanie konkurencie prostredníctvom dominantného postavenia operačného systému Android.

sk
13. septembra 2022 15:00

Médiá: Google na Slovensku testuje novú metódu boja proti fake news
Má fungovať podobne ako očkovanie, budovať odolnosť a čiastočne pomáhať proti tomu, aby ľudia v budúcnosti škodlivým dezinformáciám uverili a šírili ich ďalej.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 17:28

PS: Zmeny v novele zákona o obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu
Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Richard Raši (Hlas-SD), ktorého rezort návrh pripravil, sa neobáva prípadného zneužívania voľnejších pravidiel.

sk
dnes 16:50

Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v marci nečakane vzrástla
Podľa spresnených údajov sa index dôvery amerických spotrebiteľov v marci zvýšil na 79,4 bodu z februárových 76,9 bodu.

sk
dnes 16:29

KDH: Širokorozchodná trať na osobnú dopravu je mrhaním peňazí
Strana vyzvala kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby na financovanie takýchto projektov zabezpečil európske zdroje.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac