Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécka ekonomika v 3. kvartáli klesla, prvýkrát za viac než dva roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní zaznamenala grécka ekonomika rast o 2,8 %, čo však bolo najslabšie tempo rastu za šesť kvartálov.

Atény 7. decembra (TASR) - Grécka ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku medzikvartálny pokles, prvý od jari 2020, keď sa začala pandémia nového koronavírusu. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili predbežné údaje gréckeho štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka upravený o sezónne vplyvy klesol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,5 % po nadol revidovanom 0,6-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli. Vývoj za obdobie od júla do konca septembra predstavuje prvý medzikvartálny pokles ekonomiky od 2. štvrťroka 2020, v ktorom grécky HDP klesol o 13,3 %, keď ekonomickú aktivitu zabrzdila pandémia nového koronavírusu.

Pod súčasný pokles sa veľkou mierou podpísali nižšie výdavky štátu aj spotrebiteľov, ako aj zahraničný obchod. Dovoz síce klesol, vývoz však zaznamenal ešte výraznejší pokles. Zatiaľ čo dovoz sa znížil o 0,3 %, export klesol až o 3,3 %.

V medziročnom porovnaní zaznamenala grécka ekonomika rast o 2,8 %, čo však bolo najslabšie tempo rastu za šesť kvartálov. Na porovnanie, v 2. štvrťroku dosiahol rast gréckeho hospodárstva medziročne 7,1 %, pričom tento údaj predstavuje oproti predbežnému odhadu revíziu smerom nadol.