Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Grécka ekonomika v závere minulého roka zrýchlila rast na 1,4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka vzrástol vo 4. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálne o 1,4 %. Na porovnanie, rast v 3. kvartáli dosiahol po revízii smerom nahor 0,4 %.

Atény 7. marca (TASR) - Grécka ekonomika v závere minulého roka zrýchlila tempo rastu, keď ju podporili vyššie spotrebiteľské výdavky a investície. Tie pomohli vykompenzovať nepriaznivé výsledky exportu. Poukázali na to v utorok zverejnené najnovšie údaje gréckeho štatistického úradu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka vzrástol vo 4. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálne o 1,4 %. Na porovnanie, rast v 3. kvartáli dosiahol po revízii smerom nahor 0,4 %. Pôvodne sa za 3. kvartál udával pokles na úrovni 0,5 %.

Ekonomiku podporilo zvýšenie výdavkov domácností o 1,8 %, najmä však výrazný rast investícií. Ten dosiahol 8,5 %. Pomohli tak vykompenzovať pokles exportu tovarov a služieb, ktorý dosiahol 0,8 %. Zatiaľ čo vývoz klesol, dovoz sa zvýšil o 6,3 %, čo znamená, že zahraničný obchod sa negatívne odrazil na vývoji HDP v závere roka.

Za celý rok 2022 vzrástla grécka ekonomika o 5,9 %. S rastom počíta vláda aj tento rok, očakáva však, že v dôsledku rastúcich nákladov na energie a výraznejšej inflácie bude podstatne slabší. Predbežne počíta s rastom ekonomiky v tomto roku o 2 %.