Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécka ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli druhý najslabší rast

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka vzrástol v 2. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom o 1,2 %.

Atény 8. septembra (TASR) - Ekonomika Grécka zaznamenala v 2. kvartáli tohto roka výrazné spomalenie rastu, pričom jeho tempo bolo najslabšie za posledné dva roky. Poukázali na to tento týždeň zverejnené predbežné údaje gréckeho štatistického úradu. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka vzrástol v 2. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom o 1,2 %. V 1. štvrťroku dosiahol rast po revízii smerom nahor 2,9 %.

Bol to druhý najslabší rast od polovice roku 2020. Najpomalšie za toto obdobie rástla grécka ekonomika vo 4. štvrťroku minulého roka, v ktorom rast dosiahol 0,9 %. Pod vývoj v 2. kvartáli tohto roka sa podpísalo spomalenie rastu spotreby domácností, slabší rast vývozu než dovozu a pokles fixných investícií. Naopak, výdavky vlády rástli výraznejšie než v 1. kvartáli.

Slabší rast zaznamenala grécka ekonomika aj v medziročnom porovnaní. Zatiaľ čo v 1. kvartáli vzrástol HDP oproti 2. kvartálu minulého roka po revízii smerom nahor o 8 %, v 2. štvrťroku rast dosiahol 7,7 %.

Grécka centrálna banka nedávno revidovala odhad rastu ekonomiky v tomto roku smerom nahor, keď reagovala na vyššie príjmy krajiny z cestovného ruchu. Vyhliadky na rok 2023 však zhoršila. V tomto roku centrálna banka počíta s rastom hospodárstva o 4,2 % (pôvodný odhad bol stanovený na 3,2 %) a v budúcom roku očakáva rast na úrovni 3,1 %. Pôvodne počítala s rastom o 4,1 %.