Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Grécka vláda zníži dane s cieľom podporiť firmy aj spotrebiteľov

Zamestnanec ukladá stoličky v reštaurácii pred opätovným otvorením po karanténe kvôli pandémii nového koronavírusu v Pireuse v blízkosti Atén 20. mája 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Zotavovanie gréckej ekonomiky, ktorá v roku 2018 vystúpila po 10 rokoch dlhovej krízy zo záchranného programu, zastavila tento rok pandémia nového koronavírusu.

Solún 13. septembra (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil balík daňových úľav s cieľom podporiť tvorbu pracovných miest a zvýšiť výdavky spotrebiteľov. Tie negatívne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu.

V rámci podporných opatrení Mitsotakis v sobotu (12.9.) v Solúne uviedol, že vláda na 26 ostrovoch zruší daň z nehnuteľnosti. Zároveň sa znížia platby na sociálne zabezpečenie pre zamestnancov aj zamestnávateľov. "Našou prioritou je podpora zamestnanosti," povedal premiér.

Zotavovanie gréckej ekonomiky, ktorá v roku 2018 vystúpila po 10 rokoch dlhovej krízy zo záchranného programu, zastavila tento rok pandémia nového koronavírusu. Po poklese o 0,7 % v 1. štvrťroku zaznamenala ekonomika v 2. kvartáli medzikvartálny prepad o 14 %. Bol to najvýraznejší pokles v histórii mmeraní. Rekordný pokles zaznamenala ekonomika aj v medziročnom porovnaní, keď v 2. štvrťroku klesol hrubý domáci produkt (HDP) o 15,2 %. V 1. štvrťroku pokles dosiahol 0,5 %.

Grécka ekonomika je vysoko závislá od príjmov z cestovného ruchu. Práve ten však zasiahli opatrenia prijaté proti šíreniu nového koronavírusu. Opatrenia zatvorili reštaurácie a hotely a obmedzili cestovanie, čím poškodili leteckú, cestnú aj lodnú dopravu.