Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Grécke plénum zoškrtalo dôchodky aj výdavky v zdravotníctve

Foto: TASR/AP

Grécki poslanci schválili reformy v pomere hlasov 213 za a 58 proti.

Atény 1. marca (TASR) - Grécky parlament dnes nadránom schválil škrty v dôchodkovom a zdravotníckom systéme. Splnil tak ďalšiu podmienku medzinárodných veriteľov na poskytnutie záchranného úveru za 130 miliárd eur a zabránil neriadenému bankrotu krajiny.

Grécki poslanci schválili reformy v pomere hlasov 213 za a 58 proti. V prípade dôchodkovej reformy sa zlúčia doplnkové dôchodkové fondy a niektoré štátne agentúry sa zrušia. Jednou z takých agentúr je Organizácia pre podporu bývania zamestnancov, ktorá pomáha rodinám s nízkymi príjmami so zabezpečením bývania.

"Mám úver na bývanie, s ktorým mi pomáha práve agentúra. Vďaka tomu teraz mesačne splácam 750 eur. Ak agentúru zrušia, moje mesačné platby sa vyšplhajú na 1200 eur," povedala Evangelia Diamantiová, ktorá je jednou z mnohých obyvateľov Grécka, čo podporu agentúry využívajú.

Parlament zároveň schválil aj zníženie výdavkov v zdravotníctve, najmä výdavkov na lieky. Grécko minie ročne na zdravotníctvo okolo 25 miliárd eur, zhruba 10 % hrubého domáceho produktu (HDP). Lacnejšie generické lieky sa na gréckom trhu s liekmi podieľajú len 18 %, čo je jeden z najnižších podielov v Európskej únii. Najnovšie opatrenia by toto percento mali zvýšiť na 50 %.

V utorok (28.2.) parlament odhlasoval zníženie dôchodkov a ďalšie škrty vo výdavkoch v celkovom objeme 3,2 miliardy eur. Ich súčasťou je aj zníženie minimálnej mzdy so spätnou platnosťou od 14. februára. Súčasná minimálna mzda, ktorá dosahuje 751 eur, sa znižuje o 22 %. V prípade mladých ľudí do 25 rokov, kde nezamestnanosť dosahuje až 50 %, sa minimálna mzda znižuje až o 32 %.