Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécko a jeho veritelia sa rozchádzajú v názore na dôchodky a reformy

Foto: TASR

Nepodarilo sa im preto zatiaľ uzavrieť dohodu o uvoľnení finančnej pomoci zo záchranného balíka aj napriek pokroku, ktorý dosiahli pri ostatných bodoch.

Atény 4. mája (TASR) - Grécko a jeho veritelia sa stále veľmi rozchádzajú v názoroch na dôchodky a reformu pracovného trhu. Nepodarilo sa im preto zatiaľ uzavrieť dohodu o uvoľnení finančnej pomoci zo záchranného balíka aj napriek pokroku, ktorý dosiahli pri ostatných bodoch. Vláde v Aténach však dochádza hotovosť a jej finančná situácia začína byť kritická. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis dnes spustil poplach, keď vyhlásil, že Atény chcú vyrovnať všetky májové pohľadávky, vrátane splátky z úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorému majú do 12. mája poslať 970 miliónov eur, ale potrebujú zohnať do konca mesiaca nové peniaze.

Spresnil, že otázka likvidity je čoraz naliehavejšia a grécka vláda nebude čakať do konca mája na finančnú injekciu. Kabinet naopak očakáva, že čo najskôr dostane ponuku na zvýšenie likvidity.

Grécky minister práce Panos Skurletis dnes dopoludnia uviedol, že MMF, ktorý je po eurozóne druhým najväčším veriteľom Grécka, naďalej trvá na tom, aby Atény dodržiavali tvrdé úverové podmienky, ak chcú peniaze zo záchranného balíka. Skurletis pre TV Mega povedal, že fond je neoblomný a trvá na reforme pracovného trhu, vrátane zníženia výdavkov na dôchodky a masového prepúšťania v štátnej správe a odmieta plán ľavicovej vlády na zvýšenie minimálnej mzdy.

Skurletis doslova vyhlásil, že fond je najmenej flexibilným účastníkom rokovaní, a tiež "najextrémnejším" v rámci tzv. bruselskej skupiny veriteľov.

Po minulotýždňových zmenách v gréckom tíme vyjednávačov nabrali rokovania s veriteľmi z tzv. bruselskej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia MMF, Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB), rýchlejšie tempo.

Hovorca EK potvrdil, že rokovania pokračovali aj cez víkend a boli konštruktívne, ale niektoré sporné body sa stále nepodarilo vyriešiť.

Cieľom rokovaní je dosiahnuť "technickú dohodu", ktorá umožní ministrom financií eurozóny, aby na najbližšom zasadaní 11. mája vyhlásili, že Grécko má šancu na dosiahnutie dohody. To umožní ECB, aby povolila gréckym bankám nakúpiť viac krátkodobých vládnych dlhopisov a pomohli tak kabinetu získať potrebné financie.

Zdroje z eurozóny naznačili, že cez víkend sa obom stranám podarilo dosiahnuť pokrok pri niektorých bodoch, ale sociálna politika novej gréckej vlády zostáva stále prekážkou na ceste k dohode.

Premiér Alexis Tsipras a jeho ľavicová strana Syriza totiž zvíťazili v januárových voľbách vďaka sľubom, že zastavia prísne úsporné opatrenia aj nepopulárne reformy. Tsipras označil niektoré požiadavky veriteľov, napríklad zníženie dôchodkov či prepustenie tisícov ľudí z prebujnenej štátnej správy, za hranicu, ktorú nechce prekročiť. Minulý týždeň však ustúpil v otázke privatizácie a zvýšenia dane z pridanej hodnoty a urobil zmeny v tíme, ktorý vedie rokovania s veriteľmi. Dôvodom bola kritika ministra financií Janisa Varufakisa za jeho prístup k veriteľom. Grécky premiér preto vymenoval štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Euklida Tsakalotosa za koordinátora tímu vyjednávačov.

Tsakalatos, profesor a ekonóm, ktorý študoval v Oxforde a vyjadruje sa miernejšie ako marxista Varufakis, tak získal oveľa aktívnejšiu úlohu počas rokovaní s veriteľmi. Zdroj z EÚ potvrdil, že toto rozhodnutie už prinieslo prvé výsledky. Rokovania sú podľa neho kompetentnejšie, grécka strana prejavila väčšiu ochotu ku kompromisom a je aj lepšie pripravená, čo sa týka čísiel a ďalších údajov. Ale zdroj sa nechcel vyjadriť k otázke, či sa podarí do 11. mája dosiahnuť kompromis a pripomenul, že by to bola len špekulácia.

Grécke noviny Kathimerini zase napísali, že ECB bude tento týždeň okrem iného rozhodovať aj o tom, či nesprísni podmienky núdzovej likvidity, ktorú gréckym komerčným bankám poskytuje tamojšia centrálna banka. ECB sa k tomu odmietla vyjadriť.