Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Grécko potrebuje podľa EK balík opatrení na zvládnutie vysokého dlhu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tretí záchranný program pre krajinu sa má skončiť 20. augusta, potom sa krajina bude musieť financovať na dlhopisových trhoch.

Atény 16. júna (TASR) - Grécko bude potrebovať "dôveryhodný balík" opatrení, ktoré pomôžu krajine zvládnuť nadmerný dlh potom, čo v auguste po ôsmich rokoch opustí záchranný program, povedal v piatok (15. 6.) podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis.

Jednou zo základných súčastí dohody o ukončení záchranného programu je pomoc Grécku zvládnuť svoj dlh, ktorý sa aktuálne nachádza tesne pod úrovňou 180 % hrubého domáceho produktu (HDP). Atény dúfajú, že sa dohodnú s veriteľmi na podmienkach ukončenia programu na najbližšom stretnutí ministrov financií eurozóny, ktoré sa bude konať 21. júna.

"Musíme zdôrazniť, že potrebujeme opatrenia, ktoré znížia dlhovú záťaž v prvých rokoch po ukončení programu a zabezpečia, že Grécko sa bude môcť postupne vrátiť na trhy," povedal Dombrovskis po stretnutí s gréckym ministrom financií Euclidom Tsakalotosom.

Grécko je závislé od medzinárodnej finančnej pomoci od roku 2010. Tretí záchranný program pre krajinu sa má skončiť 20. augusta, potom sa krajina bude musieť financovať na dlhopisových trhoch.