Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Grécku sa asi podarí dohodnúť sa s veriteľmi pred schôdzou Euroskupiny

Foto: TASR/AP

Grécki predstavitelia už takmer týždeň rokujú v Aténach s tímom inšpektorov Trojky, ktorých sa snažia presvedčiť, že dodržia svoje záväzky.

Atény 7. júla (TASR) - Grécku sa pravdepodobne podarí dohodnúť sa s veriteľmi na riešení sporných otázok ešte pred pondelkovou (8. 7.) schôdzou ministrov financií eurozóny (Euroskupina), na ktorej majú rozhodnúť, či Grécko dostane ďalšiu tranžu zo záchranného úveru. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenia zástupcov tzv. Trojky a Grécka.

Grécki predstavitelia už takmer týždeň rokujú v Aténach s tímom inšpektorov Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky Medzinárodného menového fondu), ktorých sa snažia presvedčiť, že dodržia svoje záväzky napriek tomu, že sa im nepodarilo v termíne dokončiť reformu verejného sektora.

Vláda v Aténach dúfa, že ministri financií v pondelok schvália uvoľnenie celej tranže vo výške 8,1 miliardy eur zo záchranného balíka pre Grécko, ktorému v auguste vyprší splatnosť dlhopisov za 2,2 miliardy eur.

Grécko držia nad vodou iba financie od veriteľov. Atény museli požiadať o dva záchranné úvery v celkovej výške 240 miliárd eur. Podmienkou na vyplatenie jednotlivých tranží je však zavádzanie úsporných opatrení a reforiem, ktoré majú Grécku pomôcť stlačiť jeho dlh na udržateľnú úroveň. Týka sa to aj znižovania počtu zamestnancov v štátnej správe. Atény mali do konca júna presunúť 12.500 štátnych zamestnancov do takzvaného "programu mobility", v rámci ktorého ich v priebehu roka preložia alebo prepustia, ale túto podmienku nesplnili.

Grécko musí ukončiť rokovania s veriteľmi do polovice júla, aby si zabezpečilo včasné uvoľnenie ďalšej tranže a mohlo v auguste splatiť dlhopisy.

"Dosiahli sme solídny pokrok," povedal dnes Poul Thomsen, šéf misie Medzinárodného menového fondu (MMF) v Aténach. Zároveň vyjadril nádej, že inšpektorom sa podarí uzavrieť rokovania s Gréckom v pondelok dopoludnia, pred stretnutím Euroskupiny.

Aj grécky minister financií Jannis Sturnaras je optimistom a verí, že sa s Trojkou do pondelka dohodnú. Inšpektori síce dnes odchádzajú z Atén, ale zostanú v kontakte s gréckymi predstaviteľmi, aby dokončili posledné detaily dohody.

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn dnes novinárom povedal, že Atény potrebujú zintenzívniť snahu o zavádzanie reforiem, aby splnili svoje záväzky.

"Loptička je na gréckej strane kurtu. Všetko závisí od toho, či je Grécko schopné presadiť zostávajúce body reformného programu, na ktorom sa dohodlo (s veriteľmi)," dodal.

Zopakoval, že Atény nemusia dostať ďalšiu tranžu z úveru naraz, ale po častiach, vo viacerých splátkach. Trojku čoraz viac frustruje pomalé tempo reforiem v gréckom verejnom sektore. Ich cieľom je pritom dosiahnuť väčšiu efektívnosť a znížiť korupciu v štátnej správe.

Podľa zdroja z Atén Trojka predĺžila Grécku termín na presun štátnych zamestnancov do programu mobility o niekoľko mesiacov, do konca tohto roka.