Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Grécko opustí takzvaný rámec sprísneného dohľadu 20. augusta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) aktivovala rámec sprísneného dohľadu v júli 2018 po ukončení záchranného programu.

Atény 10. augusta (TASR) - Grécko opustí takzvaný rámec sprísneného dohľadu 20. augusta, uviedol v stredu grécky minister financií Christos Staikouras. To zvýši slobodu krajiny pri tvorbe hospodárskej a fiškálnej politiky.

Európska komisia (EK) aktivovala rámec sprísneného dohľadu v júli 2018 po ukončení záchranného programu. Cieľom bolo dokončenie, realizácia a pokračovanie už dohodnutých reforiem, v súlade so záväzkami gréckej vlády.

Krajina sa v dôsledku dlhovej krízy dostala do veľkých finančných problémov a v rokoch 2010 až 2015 dostala tri medzinárodné balíky finančnej pomoci od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) v celkovej hodnote 260 miliárd eur. Od roku 2018 sa Atény opäť dokážu financovať na trhu.

"Po dvanástich rokoch sa ukončí ťažká kapitola v dejinách našej krajiny," uviedol Staikouras. "Grécko sa vracia do európskeho normálu a už nebude výnimkou v eurozóne."

Grécko úspešne zrealizovalo množstvo reforiem výmenou za finančnú pomoc a koniec rámca sprísneného dohľadu listom potvrdil aj podpredseda EK Valdis Dombrovskis a komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni.