Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécko oznámilo opatrenia v hodnote 3,5 miliardy eur na podporu firiem

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V auguste 2018 vystúpilo Grécko z tretieho záchranného programu a vláda verila, že v roku 2020 zaznamená ekonomika výrazný rast.

Atény 3. júla (TASR) – Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil ďalšie opatrenia v hodnote približne 3,5 miliardy eur na pomoc firmám, ktoré poškodili vládne reštrikcie zavedené v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Ich súčasťou bude ďalšie zmiernenie daňového zaťaženia.

Ako povedal Mitsotakis v piatok na pôde parlamentu, grécka ekonomika si počínala v 1. kvartáli lepšie, než ďalšie členské krajiny eurozóny, dôsledky karanténnych opatrení sa však výrazne prejavia v 2. a 3. kvartáli.
„Sme si vedomí toho, že vplyv na vývoj ekonomiky bude v 2. a 3. štvrťroku dramatický," povedal.

V auguste 2018 vystúpilo Grécko z tretieho záchranného programu a vláda verila, že v roku 2020 zaznamená ekonomika výrazný rast. Pandémia nového koronavírusu a vládne reštrikcie s cieľom zmierniť jeho šírenie však všetky plány zrušili.

Očakáva sa, že grécka ekonomika klesne v tomto roku o 8 % až 10 %, v nasledujúcom roku však vláda očakáva zotavenie. Ako Mitsotakis dodal, hlavnou prioritou vlády je zabrániť prudkému rastu nezamestnanosti. Za 1. kvartál dosiahla nezamestnanosť v Grécku 16,2 %.