Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Grécko plánuje ďalšiu pomoc za 3 mld. eur na zmiernenie cien energií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od septembra minulého roka minulo Grécko v dôsledku vysokých cien elektrickej energie na dotácie pre podniky, farmárov a domácnosti približne 4 miliardy eur.

Atény 6. mája (TASR) - Grécko plánuje nový balík pomoci pre domácnosti a firmy na zmiernenie dôsledkov vysokých cien energií. Uviedol to v piatok grécky minister financií Christos Staikuras. Jeho hodnota presahuje 3 miliardy eur. Spolu s predchádzajúcimi opatreniami na riešenie prudkého rastu cien tak Grécko poskytne pre podniky a domácnosti vyše 7 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Invázia Ruska na Ukrajinu spôsobila, že už dovtedy rastúce ceny energií tempo rastu ešte zrýchlili, čo zasiahlo aj Grékov. Od septembra minulého roka minulo Grécko v dôsledku vysokých cien elektrickej energie na dotácie pre podniky, farmárov a domácnosti približne 4 miliardy eur. Plány na zverejnenie ďalšieho balíka naznačil už v polovici apríla hovorca gréckej vlády Giannnis Oikonomu s tým, že vláda ich oznámi čoskoro.

V piatok Staikuras informoval, že hodnota ďalšieho balíka pomoci dosahuje približne 3,2 miliardy eur. Z toho 1,1 miliardy eur by malo ísť z rozpočtu.