Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Grécko plánuje znížiť štátnu spotrebu energií takmer o tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

K opatreniam, na ktoré boli štátne inštitúcie a firmy vyzvané, patria zredukovanie využívania klimatizácie či vypínanie počítačov po skončení práce.

Atény 9. júna (TASR) - Grécka vláda vyzvala štátne inštitúcie obmedziť spotrebu elektrickej energie s cieľom podporiť plán celkovej redukcie energetickej spotreby v Grécku do konca tohto desaťročia takmer o tretinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Od septembra minulého roka poskytuje Grécko domácnostiam finančnú podporu na riešenie prudko rastúcich cien energií. Vláda na tento účel minula doteraz približne 7 miliárd eur.

Grécka vláda preto plánuje zredukovať spotrebu energií v krátkodobom horizonte o 10 % a do roku 2030 o 30 %, uviedli vo štvrtok zástupcovia vlády na tlačovej konferencii. Cieľom je ušetriť súčasné vysoké náklady na energie.

K opatreniam, na ktoré boli štátne inštitúcie a firmy vyzvané, patria zredukovanie využívania klimatizácie či vypínanie počítačov po skončení práce. Vláda očakáva, že krok štátnych inštitúcií podporí v podobných aktivitách aj zvyšok krajiny.

"Tieto drobné kroky na šetrenie energiami sú dôležité," povedala Alexandra Sdukou, štátna tajomníčka na ministerstve energetiky. Dodala, že takéto malé zmeny v chovaní ľudí prispejú k naplneniu cieľov vlády v energetickej oblasti.

Ako uviedla agentúra Reuters, štátne zariadenia spotrebovali v roku 2020 elektrickú energiu v hodnote 596 miliónov eur. Tento rok sa spotreba v dôsledku rastúcich cien energií odhaduje až na 1,16 miliardy eur.

Minister financií Theodoros Skylakakis dodal, že vláda plánuje presunúť štátne úspory na energiách získané z tohto projektu opäť na podporu domácností a podnikov poškodených vysokými cenami energií. Vláda, ktorá okrem toho plánuje v rámci projektu "Electra" zmodernizovať budovy v majetku štátu s cieľom zvýšenia ich energetickej efektívnosti, bude pokrok štátnych entít v šetrení energiami monitorovať.