Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Grécko urobilo pokrok v plnení ekonomických podmienok

Ilustračné foto Foto: TASR

Niektoré otázky však zostali aj naďalej otvorené, rokovania budú pokračovať.

Brusel 21. novembra (TASR) - Grécko pokročilo v ekonomických reformách, no niektoré otázky ostávajú aj naďalej otvorené. Uviedli to dnes medzinárodní veritelia po ostatnom hodnotení plnenia podmienok záchranného úveru zo strany Atén. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predstavitelia takzvanej Trojky, teda Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), zároveň informovali, že rokovania s Gréckom budú pokračovať v najbližšom období. "V plnení podmienok sme zaznamenali pokrok, no niektoré otázky zostali aj naďalej otvorené. Rokovania však budú ďalej pokračovať," uviedli predstavitelia Trojky v spoločnom vyhlásení.

Obe strany sa už niekoľko mesiacov nevedia dohodnúť na rozsahu rozpočtových škrtov, ktoré by mali Grécku pomôcť dosiahnuť stanovené fiškálne ciele. Grécka vláda je presvedčená, že na ich docielenie už ďalšie úsporné opatrenia pre obyvateľov zavádzať nemusí, čo si ale Brusel, ECB a MMF nemyslia. Trojka by sa do Atén mala najbližšie vrátiť začiatkom decembra.

Grécka ekonomika sa na budúci rok dostane z recesie



Grécka ekonomika sa na budúci rok dostane z recesie a mierne porastie, očakáva grécke ministerstvo financií. Informovala o tom agentúra AP.

Tajomník ministerstva financií Christos Staikouras uviedol, že rozpočet pre rok 2014 počíta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,6 %. Minister financií Jannis Stournaras dnes predložil parlamentu návrh rozpočtu na budúci rok.

Tento rok ministerstvo podľa Staikourasa aktuálne počíta s tým, že ekonomika klesne o 4 %, čo je o niečo lepšie, než pôvodne očakávaných 4,5 %.

Staikouras uviedol, že sa vytvorili podmienky, aby sa Grécko na budúci rok vrátilo na dlhopisové trhy. Krajina musela z dôvodu vysokého úročenia opustiť trhy v roku 2010 a odvtedy je pri financovaní závislá od záchranných úverov, ktoré jej poskytli štáty eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF).