Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Grécke ministerstvo financií potvrdilo zaplatenie dlhu voči ECB

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Prípadné neuhradenie dlhu voči ECB by mohlo viesť k rýchlemu bankrotu krajiny.

Luxemburg/Atény 20. augusta (TASR) - Grécke ministerstvo financií potvrdilo, že Európskej centrálnej banke (ECB) dnes vyplatilo celkovo asi 3,4 miliardy eur, čo predstavuje istinu dlhu aj úroky. O uhradení platby informovalo pár hodín potom, ako získalo v rámci prvej tranže tretieho záchranného programu 13 miliárd eur, ktoré boli určené na riešenie urgentných záväzkov. Informovala o tom agentúra DPA.

Prípadné neuhradenie dlhu voči ECB by mohlo viesť k rýchlemu bankrotu krajiny, keďže grécke banky sú závislé od núdzových úverov ECB.

Spomínaných 13 miliárd eur je súčasťou prvej tranže tretieho záchranného programu, ktorého celkový objem dosahuje 86 miliárd eur. Prvá tranža predstavuje 26 miliárd eur.

Po dnešnom uvoľnení 13 miliárd eur by Grécko malo dostať do konca novembra ďalšie 3 miliardy eur, no len v prípade plnenia prisľúbených reforiem. Zostávajúcich 10 miliárd eur by sa malo použiť na stabilizáciu gréckeho bankového sektora, ktorý poškodilo zavedenie kapitálových kontrol koncom júna tohto roka.