Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Grécko dúfa, že tento rok dosiahne primárny prebytok

Foto: TASR/AP

Grécko dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť takzvaný primárny prebytok, to znamená prebytok po odpočítaní nákladov na obsluhu dlhu. Podľa dohody s veriteľmi tak môže požiadať o ďalší odpis dlhu.

Atény 23. septembra (TASR) - Grécko môže bez započítania nákladov na obsluhu dlhu ešte tento rok zaznamenať rozpočtový prebytok. Preto dúfa, že medzinárodní veritelia mu vyjdú v ústrety a zlepšia podmienky finančnej pomoci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vysoký predstaviteľ gréckeho ministerstva financií v nedeľu (22. 9.) uviedol, že vláda diskutuje s takzvanou Trojkou, zloženou z Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), o spoločnom stanovení cieľov. "Sme tesne pred dohodou na spoločnom realistickom odhade, že tento rok dosiahne malý primárny prebytok," povedal predstaviteľ ministerstva po stretnutí vlády s predstaviteľmi Trojky v Aténach.

Grécko dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť takzvaný primárny prebytok, to znamená prebytok po odpočítaní nákladov na obsluhu dlhu. V takomto prípade môže podľa dohody s veriteľmi požiadať o ďalší odpis dlhu.