Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Grécko predáva najväčší prístav Pireus čínskej firme COSCO

Muž chytá ryby v prístave Pireus, v blízkosti Atén počas začínajúceho štrajku v Grécku. Odborové organizácie dúfajú, že sa im podarí presvedčiť politikov, aby nepodporili nový veľký program úsporných opatrení, ktorý v pondelok večer predstavila vláda. Foto: TASR/AP Photo

Dohoda za vyše 368 miliónov eur predstavuje jeden z najväčších privatizačných kontraktov v krajine. Práve predaj štátneho majetku patrí k hlavným podmienkam záchranných programov pre Grécko.

Atény 8. apríla (TASR) - Grécka vláda dnes podpísala s predstaviteľmi čínskej spoločnosti COSCO Shipping Corporation dohodu o predaji najväčšieho prístavu v krajine Pireus. Dohoda za vyše 368 miliónov eur predstavuje jeden z najväčších privatizačných kontraktov v krajine. Práve predaj štátneho majetku patrí k hlavným podmienkam záchranných programov pre Grécko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dohodu v Aténach podpísali predseda správnej rady COSCO Sü Li-žung a za grécku stranu premiér Alexis Tsipras a šéf gréckeho privatizačného úradu. Na základe kontraktu v celkovej hodnote 368,5 milióna eur čínska spoločnosť najskôr prevezme za 280,5 milióna eur v prístave 51-% podiel. Neskôr získa za 88 miliónov eur zvyšných 16 % prístavu, keď zrealizuje povinné investície.

S predajom prístavu Pireus však nesúhlasia niektorí zamestnanci, ktorí sa počas podpisu zhromaždili v blízkosti budovy, kde grécky premiér a predstaviteľ COSCO kontrakt spečatili. Polícia na rozohnanie demonštrantov použila slzotvorný plyn.

Pôvodne sa očakávalo, že Grécko získa z privatizácie celkovo 50 miliárd eur, táto suma je však podľa gréckeho ministra hospodárstva Jorgosa Stathakisa nereálna. Na nemecko-gréckom ekonomickom fóre tento týždeň povedal, že grécka vláda v súčasnosti počíta s privatizačnými príjmami na úrovni okolo 15 miliárd eur, no vzhľadom na rozsah doterajších príjmov je možné, že nakoniec krajina z privatizácie získa celkovo len 6 až 7 miliárd eur.