Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Grécko pripravuje prvú emisiu 30-ročných dlhopisov od finančnej krízy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Emisia tiež jasne ukazuje, akú dlhú cestu Grécko prešlo počas uplynulých 10 rokov.

Atény 17. marca (TASR) - Grécko sa pripravuje na prvú emisiu 30-ročného dlhu od finančnej krízy v roku 2008. Tým sa dovŕši návrat krajiny na dlhopisové trhy.

Atény predávajú 30-ročné dlhopisy prostredníctvom bánk. Emisia môže byť príležitosťou pre investorov získať dlhopisy zrejme s najvyššími výnosmi v eurozóne. Grécko, podobne ako ostatné krajiny regiónu, sa snaží využiť nízke náklady na obsluhu dlhu na financovanie zotavovania z pandémie.

Emisia tiež jasne ukazuje, akú dlhú cestu Grécko prešlo počas uplynulých 10 rokov. Na vrchole dlhovej krízy eurozóny v roku 2012 vyskočili výnosy 10-ročných gréckych dlhopisov nad 44 % a krajina nemala prístup k financovaniu na trhu. Aktuálne sa výnosy 10-ročných dlhopisov pohybujú pod 1 %, čo dáva vláde príležitosť emitovať dlhopisy s dlhou dobou splatnosti.

"Tento predaj gréckych dlhopisov je znakom rehabilitácie krajiny," uviedol Alexandros Malamas, obchodník spoločnosti Piraeus Securities.

Investorom sa grécke dlhopisy v poslednom čase vyplatili. Počas uplynulého roka vyniesli okolo 18 % a podľa dlhopisových indexov Bloomberg Barclays Indices patrili v rámci eurozóny medzi dlhopisy s najlepším výkonom.

Grécko má aktuálne hotovostný vankúš v objeme 30 miliárd eur, čo znamená, že bezprostredne nepotrebuje získavať krátkodobé peniaze. Vláda chce naplniť pokladnicu, aby mala prostriedky na financovanie pomoci a stimulov pre ekonomiku, ktorú zasiahla pandémia tvrdšie, než sa očakávalo. Aktuálne má v pláne financovať opatrenia v objeme 11,6 miliardy eur, čo je asi o 4 miliardy eur viac v porovnaní s pôvodnými zámermi.