Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko sa pripravuje na privatizáciu štátnych plynární

Grécko začalo prijímať ponuky na privatizáciu plynárenského podniku DEPA. Grécka vláda má v podniku 65% podiel.

Atény 29. februára (TASR) - Grécko dnes oficiálne začalo prijímať ponuky na privatizáciu svoje plynárenskej spoločnosti DEPA. Predaj väčšiny štátneho podielu v podniku je súčasťou privatizačného programu, od ktorého si grécka vláda sľubuje získať do roku 2015 asi 19 miliárd eur.

Vláda, ktorá v DEPA kontroluje 65 % podiel (zvyšok vlastní ropná firma Hellenic Petroleum, tiež čiastočne v rukách štátu), dnes oznámila, že do 22. marca (vrátane) prijíma ponuky na kúpu celej firmy spolu s jej distribučnou dcérou DESFA, alebo samostatne na obe spoločnosti zvlášť. Vláda uprednostňuje spoločný predaj, ktorý by jej mohol priniesť 1,5 až 2 miliardy eur.

Záujem o firmu už dali najavo Rusi. V utorok (28. 2.) rokoval v Aténach s predstaviteľmi vlády a firmy DEPA šéf exportnej divízie ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexander Medvedev. Na rokovaniach sa okrem toho zúčastnil aj zástupca firmy Prometheus Gas, spoločného podniku Gazpromu a gréckej skupiny Copelouzos.

Podľa gréckeho denníka Ta Nea, ktorý sa odvolal na nemenovaný zdroj, Prometheus Gas by mal byť medzi firmami, ktoré podajú ponuku. Denník zároveň uviedol, že zhruba 20 firiem a fondov prejavilo záujem, medzi nimi španielsky Gas Natural, ďalej talianska firma Eni, francúzsky Gaz de France a rakúska OMV.

V roku 2010 zaznamenala spoločnosť DEPA tržby vo výške 1,22 miliardy eur a čistý zisk 90,8 milióna eur. Výsledky za rok 2011 zatiaľ nezverejnila.