Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Grécko si na kapitálovom trhu požičalo takmer 3 miliardy eur

Foto: TASR/AP

Krízou zmietané Grécko si dnes prostredníctvom dvoch aukcií krátkodobého dlhu požičalo na kapitálovom trhu celkovo 2,925 miliardy eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Atény 10. decembra (TASR) - Krízou zmietané Grécko si dnes prostredníctvom dvoch aukcií krátkodobého dlhu požičalo na kapitálovom trhu celkovo 2,925 miliardy eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Priemerný výnos 6-mesačných dlhopisov vzrástol na 2,15 % z 2 % na aukcii podobných cenných papierov v novembri. Rovnako sa zvýšil aj výnos 3-mesačných dlhopisov na 1,80 % z 1,70 %, uviedla grécka agentúra pre riadenie dlhu PDMA.

Analytici predpokladajú, že vláda chce mať v najbližších mesiacoch plnú pokladnicu z dôvodu politických turbulencií. Grécky parlament by mal do konca roka zvoliť nového prezidenta. Ak sa to nepodarí, budú sa musieť vypísať predčasné voľby.

Prudké oslabovanie gréckej burzy dnes nepokračovalo. Približne hodinu pred jej zatvorením bol kľúčový aténsky index ASE v mínuse len asi 1 %. V utorok sa prepadol takmer o 13 %. Špekulácie týkajúce sa predčasných volieb totiž zvýšili neistotu investorov.