Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Grécko plní podmienky finančnej pomoci, dostane ďalšie peniaze

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zotavovanie ekonomiky je podporené nízkou infláciou, ktorá zostáva výrazne pod priemerom eurozóny, a zvýšením mzdovej flexibility.

Atény 15. apríla (TASR) - Grécky záchranný program pokračuje podľa plánu a krajina plní jeho ciele, uviedli dnes medzinárodní veritelia.

To znamená, že Atény zrejme čoskoro dostanú ďalšiu časť z finančnej pomoci, informovala agentúra RTTNews.

"Hospodárske a finančné politiky potrebné na zabezpečenie programu sa plnia tak, aby sa dosiahli jeho ciele," uviedla vo svojej hodnotiacej správe takzvaná Trojka, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Trojka uzavrela svoju misiu v Aténach a prišla k záveru, že krajiny eurozóny by sa mali čoskoro dohodnúť na uvoľnení 2,8 miliardy eur, ktoré malo Grécko pôvodne dostať už marci.

Trojka zistila, že verejný dlh sa pohybuje na plánovanej úrovni. Vyhliadky ekonomiky sa nijako výraznejšie nezmenili od predchádzajúceho hodnotenia inšpektorov Trojky. To znamená, že grécke hospodárstvo by sa na budúci rok malo postupne vrátiť k rastu.

Zotavovanie ekonomiky je podporené nízkou infláciou, ktorá zostáva výrazne pod priemerom eurozóny, a zvýšením mzdovej flexibility. To pomáha k obnoveniu konkurencieschopnosti gréckej ekonomiky, uviedla Trojka.

Grécko podľa inšpektorov tiež plní fiškálne ciele. Aj keď vláda prisľúbila plne zrealizovať dohodnuté rozpočtové opatrenia v rokoch 2013 až 2014, väčšinu z nich už implementovala, upozornila Trojka. Grécka vláda a zodpovedné inštitúcie vďaka reformám administratívy urobili výrazný pokrok pri zlepšení výberu daní a dlhu. Trojka dodala, že opatrenia na plnú rekapitalizáciu bánk sú už takmer kompletné.