Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécko verí, že tento rok navštívi krajinu až 25 miliónov turistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Naopak, turecké ministerstvo cestovného ruchu začiatkom tohto týždňa oznámilo, že vo februári zaznamenalo pokles zahraničných turistov o viac ako 10 %. To bol ich najstrmší úbytok za vyše 10 rokov.

Atény 2. apríla (TASR) - Leto sa blíži a s ním aj obdobie dovoleniek. No zatiaľ čo vlani utečenecká kríza odrádzala mnohých turistov od cesty do Grécka, po nedávnych bombových útokoch v Turecku sa situácia zmenila. Slnko, more, pamiatky a väčšia bezpečnosť tak zrejme tento rok pomôžu Grécku prilákať viac dovolenkárov na úkor Turecka. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Grécke turistické združenie očakáva, že počet zahraničných návštevníkov tento rok vzrastie na rekordných 25 miliónov, čo prinesie zadlženej krajine ďalších 800 miliónov eur na príjmoch z cestovného ruchu. Uviedol to prezident tejto lobistickej skupiny Andreas Andreadis.

Naopak, turecké ministerstvo cestovného ruchu začiatkom tohto týždňa oznámilo, že vo februári zaznamenalo pokles zahraničných turistov o viac ako 10 %. To bol ich najstrmší úbytok za vyše 10 rokov.

Obe krajiny sú odvekí nepriatelia a dnes aj najväčší súperi v regióne, čo sa týka príjmov z cestového ruchu, ktoré sú hlavným motorom ich ekonomík. A obe znepokojujú udalosti, ktoré sa odohrávajú na východ od nich, najmä vojna v Sýrii.

Turecko zasiahli bombové útoky v Ankare aj v Istanbule, ktoré odrádzajú turistov od návštevy tejto krajiny. A tiež spor s Ruskom po tom, ako turecká armáda vlani zostrelila ruskú stíhačku na hraniciach so Sýriou. Ruský prezident Vladimir Putin následne zakázal cestovným kanceláriám organizovať zájazdy do Turecka.

Grécko zase minulý rok prišlo o časť dovolenkárov, keď jeho ostrovy zaplavili migranti, ktorí sa preplavili na člnoch z Turecka, aby začali nový život v Európe.

V pondelok 4. apríla však vstúpi do platnosti dohoda Európskej únie (EÚ) a Turecka o deportácii migrantov, ktorí sa doplavia k niektorému z gréckych ostrovov, späť do Turecka. Grécko dúfa, že mu to pomôže prilákať tento rok viac turistov.

Andreadis odhaduje, že do Grécka by mohlo toto leto zavítať až 900.000 ruských turistov. A hoci ani slovkom nespomenul Turecko, spor Ankary s Moskvou prišiel Grécku vhod. Atény potrebujú peniaze na splácanie dlhov a potrebujú tiež naštartovať ekonomiku po rokoch recesie.

Turistický priemysel bol pritom jediným odvetvím gréckeho hospodárstva, ktoré aj počas krízy rástlo. Vlani sa turizmus podieľal 18,5 % na výkon gréckej ekonomiky, čo je takmer dvojnásobok priemeru v EÚ. Andreadis verí, že tento rok by sa podiel cestového ruchu na hrubom domácom produkte Grécka mohol zvýšiť o jeden percentuálny bod.