Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Grécko uvažuje o vzdaní sa podielu v štátnej energetickej firme PPC

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia už roky tlačí na vládu v Aténach, aby obmedzila dominantné postavenie PPC na domácom energetickom trhu.

Atény 24. septembra (TASR) - Grécka vláda zvažuje, že sa vzdá väčšinového podielu v štátnom dodávateľovi elektriny PPC, ktorého dominantné postavenie v energetickom sektore krajiny je dlhodobo tŕňom v oku regulačných úradov Európskej únie (EÚ).

Dve štátne agentúry, ktoré majú 51 % podiel v spoločnosti Public Power Corporation (PPC), oznámili, že zvažujú jeho zníženie, ale ponechajú si menšinový podiel, čo umožní štátu zachovať si právo veta v PPC.

Vyhlásenie Hellenic Corporation of Assets and Participations a jej dcérskej spoločnosti prišlo po tom, ako energetická spoločnosť oznámila zvýšenie základného imania o 750 miliónov eur.

Rozhodnutie o znížení ich podielu v PPC bude prijaté na základe „trhových podmienok a s podporou externých konzultantov“. Mimoriadne valné zhromaždenie sa bude konať 19. októbra s cieľom schválenia zvýšenia kapitálu, uviedla PPC.

PPC je najväčším maloobchodným a veľkoobchodným dodávateľom elektriny v Grécku. Európska komisia už roky tlačí na vládu v Aténach, aby obmedzila dominantné postavenie PPC na domácom energetickom trhu.

EÚ v marci začala formálne protimonopolné vyšetrovanie „s cieľom posúdiť možné zneužívanie postavenia PPC vo veľkoobchodnom sektore elektrickej energie v Grécku“.