Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Grécko sa stále nedohodlo s veriteľmi, Trojka odložila návrat do Atén

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obe strany sa stále nevedia dohodnúť na rozsahu rozpočtových škrtov, ktoré by mali krajine pomôcť dosiahnuť fiškálne ciele v roku 2014, ako ani na viacerých reformách.

Brusel 29. novembra (TASR) - Inšpektori z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) odvolali návštevu Grécka, ktorá bola plánovaná na budúci týždeň. To signalizuje nové problémy vo vzťahoch medzi takzvanou Trojkou veriteľov (Európska komisia, Európska centrálna banka a MMF) a Gréckom a nie je vylúčené, že by sa mohla odložiť aj pripravovaná ďalšia tranža úveru pre krajinu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Dôvodom odloženia plánovanej návštevy je rastúca nespokojnosť inšpektorov s tempom pokračovania reforiem v Grécku, ktoré ich prisľúbilo výmenou za finančnú pomoc. Aj grécky minister financií Jannis Sturnaras uviedol, že sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť "kľúčové otázky", ktorých vyriešenie je nevyhnutné na ďalšie uvoľnenie financií. Ako dodal, inšpektori z EÚ a MMF pravdepodobne pricestujú do Atén až ten nasledujúci týždeň.

"Ani dnes sa nám nepodarilo dosiahnuť dohodu o niektorých otázkach. Cieľom je uzatvoriť tieto veci do konca roka," dodal. Grécko a veritelia sa napríklad stále nevedia dohodnúť na rozsahu rozpočtových škrtov, ktoré by mali krajine pomôcť dosiahnuť fiškálne ciele v roku 2014, ako ani na viacerých reformách, vrátane znižovania počtu pracovných miest vo verejnom sektore.