Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Grécko poslalo veriteľom nový zoznam reforiem, EÚ je stále nespokojná

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nový zoznam obsahuje reformy, ktoré by Grécku mali tento rok priniesť do 6 miliárd eur.

Atény/Brusel 2. apríla (TASR) - Grécko poslalo veriteľom nový zoznam reforiem, ktorý by mu mal odblokovať zvyšné peniaze zo záchranného úveru, podľa zdrojov z Európskej únie je však aj tento zoznam nedostatočný. Informovali o tom agentúra Reuters a denník Financial Times.

Zástupcovia gréckeho ministerstva financií uviedli, že nový zoznam obsahuje reformy, ktoré by Grécku mali tento rok priniesť do 6 miliárd eur. Približne 26-stránkový dokument predpokladá najväčší objem príjmov z krokov proti daňovým podvodom. Ďalšie financie chce Grécko získať prostredníctvom privatizácie, reformy verejnej správy, zdravotníctva či trhu práce. Finančné potreby krajiny na tento rok sú vyčíslené zhruba na 19 miliárd eur.

"Poslali sme Bruselskej skupine (veriteľov z EÚ a Medzinárodného menového fondu) dokument (o reformách), ktorý je omnoho špecifickejší a kvantifikovaný," uviedol v stredu (1.4.) predstaviteľ gréckeho ministerstva financií s tým, že najproblematickejšími bodmi v rokovaniach sú reforma trhu práce a dôchodková reforma.

Predstavitelia eurozóny však oznámili, že veriteľské inštitúcie (Európska komisia, Európska centrálna banka a MMF) dostali nový zoznam príliš neskoro na to, aby ho mohli v stredu popoludní prediskutovať štátni tajomníci ministerstiev financií eurozóny v rámci telekonferencie. Navyše, predstavitelia EÚ, ktorí potvrdili prijatie nového zoznamu reforiem, uviedli, že aj naďalej je potrebné urobiť omnoho viac práce. "Aj v tomto zozname vo viacerých oblastiach chýbajú detaily," uviedol jeden zo zástupcov EÚ.

Napriek tomu sa atmosféra počas rozhovorov oproti predchádzajúcemu obdobiu zlepšila a Grécko dúfa, že dohodu by mohli dosiahnuť na budúci týždeň. Aténam ide najmä o zabezpečenie krátkodobého financovania, ktoré gréckej vláde umožní splniť okamžite splatné záväzky.

Niektorí predstavitelia EÚ to však tak optimisticky nevidia a očakávajú, že k dohode nedôjde skôr, ako na najbližšej plánovanej schôdzke ministrov financií eurozóny, ktorá sa uskutoční 24. apríla v Rige. Ako uviedol predstaviteľ jedného z ministerstiev financií krajín eurozóny, nový zoznam je stále nedostatočný a on "nevidí veľké šance, že k dohode dôjde skôr než v Rige".

Grécko pritom musí 9. apríla splatiť MMF 450 miliónov eur. Atény zatiaľ stále tvrdia, že sú schopné svoje záväzky splniť a podľa zdroja blízkeho situácii v Grécku by mali bez pomoci zvonka vydržať do 20. apríla.