Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Grécko zasiahla nová vlna štrajkov proti vládnej politike úspor

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na štvrtok sú v Grécku zároveň ohlásené ďalšie štrajky v rôznych sektoroch.

Atény 11. novembra (TASR) - Grécke odbory začali dnes najnovšiu vlnu štrajkov na protest proti politike šetrenia, v ktorej pokračuje súčasná vláda. V čase od 08.00 do 12.00 h (07.00-11.00 h SEČ) štrajkujú pracovníci v sektore civilného letectva, čoho dôsledkom je výrazné meškanie a rušenie vnútroštátnych letov, informuje agentúra DPA.

Podľa oznámenia letiska v Aténach bolo zrušených niekoľko desiatok vnútroštátnych letov, predovšetkým na linkách medzi gréckou pevninou a ostrovmi - medzinárodné letecké spoje však premávajú v normálnom režime. Pracovníci leteckej dopravy chcú na dnešné prerušenie práce vo štvrtok (12.11.) nadviazať 24-hodinovým štrajkom.

Na štvrtok sú v Grécku zároveň ohlásené štrajky v iných sektoroch, čo sa odrazí v prevádzke úradov, škôl, železníc či trajektov, uvádza DPA. S výnimkou naliehavých prípadov by nemali pracovať ani lekári a lekárnici. Ďalšou skupinou, ktorá chce štrajkovať, sú grécki novinári.

Blízko k dohode s veriteľmi o riešení zlých úverov bánk

Grécka vláda oznámila, že Atény sú blízko k dohode s medzinárodnými veriteľmi, čo sa týka citlivej témy zlých úverov gréckych bánk. Práve táto otázka spôsobila odklad vyplatenia ďalšej tranže v rámci tretieho záchranného balíka. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Všetky otázky budú v pondelok doriešené," povedala dnes hovorkyňa vlády Olga Gerovasiliová pre grécku televíznu a rozhlasovú spoločnosť ERT.

Ďalšie 2 miliardy eur zo záchranného balíka a 10 miliárd eur na rekapitalizáciu štyroch systémovo dôležitých bánk ministri financií eurozóny v pondelok (9.11.) neuvoľnili po tom, čo uviedli, že Atény stále nesplnili všetky podmienky veriteľov. To sa týka najmä otázky vyvlastňovania nehnuteľností v prípade nesplácania hypoték.

Atény totiž trvajú na tom, že tento problém by sa nemal riešiť tak, aby tisíce Grékov prišli o strechu nad hlavou. Aktuálne môžu Gréci požiadať o ochranu pred vysťahovaním, ak hodnota ich nehnuteľností dosahuje 300.000 eur. Grécka vláda teraz diskutuje o ochrane pred vysťahovaním aj v prípade, že sa cena nehnuteľnosti pohybuje v rozmedzí 180.000 až 200.000 eur. Zástupcovia medzinárodných veriteľov by o probléme zlých úverov mali s vládnymi predstaviteľmi rokovať dnes popoludní.